12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialDe ce să ai mai multă grijă de prieteni decât de soţ

De ce să ai mai multă grijă de prieteni decât de soţ

Problemele în cuplul se termină de cele mai multe ori cu divorţ. Iar când se întâmplă asta, unele femei nici nu mai au cu cine să bea o cafea. Asta este povestea unei britanice care a rămas fără prieteni, pentru că s-a măritat, scrie Daily Mail.

Tocmai o părăsise soţul. Aşa că a ieşit la plimbare cu câinele său, singurul care nu putea să-i spună “Pa!”. S-a oprit la o cafenea, unde a stat singură la o masă. Adică cu câinele ei. A privit tristă cuplurile din jur. Apoi a căutat în telefon. Niciun mesaj, niciun apel pierdut. După ce a primit ciocolata caldă, a pufnit în plâns, pentru că ar fi trebuit să o bea singură. Asta dacă nu era sunată în scurt timp de cea mai bună prietenă, care deşi tocmai se întorsese dintr-o călătorie de afaceri, şi-a lăsat soţul şi copilul ca să-i ţină de urât lui Karen.

În acest caz, un cercetător de la Universitatea din Oxford susţine că atunci când o femeie îşi găseşte un partener, ea trebuie să-şi păstreze legăturile măcar cu câţiva prieteni, ca să aibă unde să se întoarcă în vreme de criză conjugală.

Pentru Karen Iverson, pericolul abandonării prietenilor a fost evident mult prea târziu: atunci când a ajuns-o divorţul. Avea 35 ani când s-a îndrăgostit de David. În trei luni, s-a mutat la el. De atunci, prietenia ei s-a prăbuşit, pentru că partenerul era posesiv şi gelos din cauza celui mai bun prieten al ei. “I-am permis relaţiei mele cu prietenii să sufere. Mi-am concentrat toată energia pentru David”, a spus Karen.

Un psihoterapeut în relaţii de cuplu susţine că atitudinea lui David “a fost determinată de testosteron. Orice bărbat care acordă atenţie partenerei este o ameninţare pentru soţ”. Iar asta i-a rănit şi înfuriat pe prietenii femeii, care au dat toată vina pe David. Dar Karen, oarbă de atâta dragoste, i-a luat mereu apărarea soţului ei. “E un şoc chiar şi pentru mine să spun asta, dar să-mi pierd prietenii apropiaţi m-a durut mult mai tare decât să-l pierd pe David”, a spus femeia după divorţ.

Specialiştii recomandă

Există multe metode să-ţi păstrezi atât legăturile cu prietenii, cât şi relaţia de cuplu. De exemplu, dacă partenerul îţi reproşează că petreci toată seara la bârfă cu fetele, încearcă sâ faci asta fără ca el să ştie.

Dacă el are chef să iasă în club doar cu prietenii lui, trebuie să alegi cu grijă momentul potrivit ca să-i spui că te simţi cam neglijată şi că ai vrea să ieşiţi împreună. “Trebuie să negociezi ceva timp pentru intimitate, dar nu atât de mult încât să vă plictisiţi amândoi. Despărţirea este mai importantă în astfel de situaţii”, a spus specialistul.

În cele din urmă, Karen crede că prietenii adevăraţi vin să te sprijine când ţi-e greu, când te simţi rău, când ai nevoie să râzi zdravăn, să-ţi cumperi o rochie sau când pur şi simplu vrei să-ţi ocupi ziua. Prietenii sunt lângă tine când ai nevoie de ei. Garantat. Dar despre partener nu poţi spune niciodată acelaşi lucru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă