15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialDe ce rişti să te ÎNGRAŞI în Post. Sfaturi pentru o alimentaţie...

De ce rişti să te ÎNGRAŞI în Post. Sfaturi pentru o alimentaţie SĂNĂTOASĂ

Postul Paştelui este o bună ocazie de a mânca mai sănătos decât în alte perioade ale anului. Trebuie, totuşi, să fim atenţi la ceea ce mâncăm, deoarece organismul poate fi privat, în această perioadă, de substanţe care îi sunt necesare.

Regula de bază este de a şti în ce cantitate să mâncăm alimente precum soia, ciuperci sau mazăre, în aşa fel încât alimentaţia să ne ofere un aport caloric echilibrat, care să nu îngraşe, dar nici să nu slăbească, porivit Prof. dr. Nicolae Hâncu, autor al Abecedarului de Nutriţie.

Pentru micul dejun, acesta recomandă înlocurea lactatelor cu iaurturi şi lapte din soia sau fulgi cu ceai şi pâine prăjită. Dimineaţa mai putem mânca salată de vinete, zacuscă sau humus.

La prânz, putem consuma ghiveciuri de legume, mâncare de mazăre şi fasole sau preparate pe bază de orez cu legume. Totuşi, Hâncu recomandă ca aceste feluri de mâncare să nu fie gătite cu ceapă prăjită. Tot pentru masa principală a zilei sunt recomandate legumele la grătar sau fierte. În cartea sa, profesorul recomandă cartori fierţi sau copţi şi consideră că ar trebui să evităm cartofii prăjiţi, care conţin de 3-4 ori mai multe calorii.

Pentru cină, Hâncu recomandă salate şi brânză tofu.

Fructele nu trebuie să lipsească din alimentaţia de post, dar ideal este să nu mâncăm mai mult de 3-4 fructe pe zi, din cauza aportului caloric mare.

Abecedarul de Nutriţie avertizează însă că nu trebuie să consumăm în cantităţi mari mâncăriri de post şi să evităm consumul în exces de ulei şi sare, adăugate de obicei pentru a da gust alimentelor de post. În caz contrar, riscul este să câştigăm în greutate în perioada postului.

“Deşi este vegetal şi sănătos, uleiul se consumă sub un anumit imperativ care se cheamă cumpătare. Este un aliment nobil din punct de vedere religios, dar şi o sursă de îngrăşare, astfel că trebuie să-l consumăm cu măsură. De fapt, cumpătarea este cuvântul-cheie pentru toată perioada postului”, spune Hâncu.

Pentru a evita riscul îmbolnăvirii sau agravarea unor afecţiuni de care suferim, nu se recomandă postul negru. Un motiv este pierderea de substanţe nutritive şi de calorii din organism. De asemenea, postul negru poate agrava starea de sănătate a persoanelor care suferă de diabet, gastrită, enterocolită, ulcer sau anemie. Postul normal poate fi de asemenea periculos pentru persoanele care suferă de afecţiunile menţionate mai sus şi nu este recomandat pentru vârstnici şi copii. Totodată, nu se va considera postul ca o modalitate de slăbire şi nu trebuie confundată această perioadă cu o cură de slăbire.

Prof. dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia şi asupra produselor de post din supermarketurisau de tip patiserie. Acestea nu numai că sunt periculoase, însă majoritatea nu îndeplinesc condiţiile de bază tradiţionale a ceea ce înseamnă, de fapt, postul. Astfel, cea mai bună mâncare de post este cea preparată acasă.

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă