25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDe ce intră un poliţist în greva foamei

De ce intră un poliţist în greva foamei

Angajatul Centrului Medical Judeţean Constanţa al M.A.I. spune că a încercat să demaşte corupţia din instituţie, iar şefii săi au constatat, după 17 ani, că nu este compatibil cu funcţia pe care o ocupă.

De astăzi, asistentul medical de la Centrul Medical Judeţean al Ministerului Afacerilor Interne, Şerban Mihalcea, va intra în greva foamei. Acesta l-a acuzat public, în urmă cu câteva zile, pe şeful său din cadrul centrului medical, dr. Florin Anghel, că ar elibera reţete fictive. Mai mult, spune că s-ar fi fraudat fonduri extrem de importante în urma renovării clădirii.

Acuzaţiile par să fie recunoscute oficial şi de reprezentanţii IPJ Constanţa. Aceştia spun că, din dispoziţia conducerii ministrului Afacerilor Interne, o echipă de specialişti din cadrul Corpului de Control a efectuat verificări cu privire la afirmaţiile agentului Şerban Mihalcea.

„S-a constatat că la Direcţia Naţională Anticorupţie se află în lucru un dosar penal referitor la modul în care a eliberat reţete medicul F. Anghel din cadrul Centrului Medical Judeţean Constanţa”, au declarat reprezentanţii IPJ Constanţa.  Tot ei spun că în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa conducerii Centrului Medical Judeţean Constanţa legate de unele activităţi de renovare a clădirii în care se află sediul Centrului, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pentru a stabili existenţa unor  eventuale fapte de natură penală.

Dat pe mâna reclamatului

Deşi recunoaşte faptul că există un dosar penal împotriva şefului pe care Mihalcea l-a denunţat, IPJ a luat măsura curioasă de a-l destitui din funcţie şi de a-l pune la dispoziţia şefului Centrului Medical. Reprezentanţii IPJ Constanţa spun, printr-un comunicat de presă, că „în vara anului 2012, cu ocazia verificării dosarelor personalului unităţilor subordonate, lucrătorii Serviciului Management Resurse Umane au constatat că domnul Şerban Mihalcea a fost numit greşit, în 1998, în funcţia de asistent medical, în condiţiile în care deţinea o diplomă de oficiant medical în baza căreia nu ar fi putut ocupa funcţia de asistent medical. Agentul şef de poliţie Şerban Mihalcea a fost încadrat în funcţia de asistent medical II, la Batalionul Special de Jandarmi Cernavodă din data de 1.02.1998, fiind mutat în interesul serviciului, în anul 2000, la Centrul Medical Judeţean Constanţa”.

Poliţiştii spun că au făcut demersuri pe lângă toate inspectoratele generale pentru identificarea unei funcţii vacante corespunzătoare. Ar fi găsit un post la Biroul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al Judeţului Constanţa, pe care Mihalcea l-ar fi acceptat, apoi refuzat.

„Iniţial, poliţistul a fost de acord cu mutarea, ulterior schimbându-şi opţiunea, fapt confirmat printr-un raport din 21.11.2012. Nefiind identificat un alt post de agent de poliţie corespunzător pregătirii profesionale a domnului Şerban Mihalcea, s-a întocmit proiectul privind punerea sa la dispoziţia Centrului Medical Judeţean Constanţa”, se arată în comunicat.

Adică, la dispoziţia şefului pe care îl acuză de deturnare de fonduri şi care e acum cercetat penal.

Nici o sesizare în 17 ani

Printr-un comunicat remis redacţiei, Şerban Mihalcea spune că a fost angajat în M.A.I. în urmă cu 17 ani. „Dosarul meu de personal a trecut sistematic prin mai multe verificări fără să se observe vreodată neregulile amintite de comunicatul M.A.I. În fapt, nici cu ocazia avansărilor la termen, nici cu ocazia propunerilor de avansare înainte de termen ori cu ocazia susţinerii examenului de grad nu s-a evidenţiat vreo problemă.

Niciun şef ierarhic nu mi-a făcut vreodată vreo sesizare verbală ori în scris cu privire la pregătirea mea profesională. De asemenea, pun public întrebarea cum de au fost nevoie de 17 ani pentru „descoperirea“ acestei încadrări greşite şi de ce a apărut în momentul în care între mine şi conducerea centrului medical au apărut anumite divergenţe de opinie”, spune el.

Întrebări către M.A.I.

Acesta adresează şi câteva întrebări şefilor din M.A.I. „1. Ce măsuri s-au luat împotriva specialiştilor Resurse Umane pentru modul neprofesional în care au gestionat fişa mea de evidenţ[ astfel încât să se «descopere» greşeală în afară termenului prevăzut de Legea 360/2002 prin care aveam dreptul la 5 ani de derogare că să pot să-mi termin studiile în vederea rezolvării situaţiei profesionale.

De ce aceeaşi specialişti au refuzat să răspundă unei cereri instituţionalizate de emitere a unui extras după fişa de evidenţă de personal?  2. Cum este posibil ca Direcţia Medicală să se antepronunţe atât în vederea mutării mele într-o altă unitate, cât şi la punerea mea la dispoziţie atâta timp cât instituţia recunoste până şi în actul de punere la dispoziţie că există o neconcordanţă între adeverinţele emise de prima unitate de jandarmi care m-a angajat şi fişa de evidenţă de la Direcţia Medicală?”.

Şi mai important, spune Mihalcea, este de ce nu s-a dat nici o explicaţie oficială referitoare la dr. Galeş Ovidiu, şeful direcţiei medicale a MAI. Mihalcea consideră că demersurile sale anticorupţie au fost întâmpinate cu rea credinţă şi spune că intră de azi în greva foamei, fără a-şi întrerupe activitatea profesională. 

NELĂMURIRE

Numărul dosarului

O altă întrebare adresată de Mihalcea şefilor din MAI se referă la dosarul său. ”Care este numărul dosarului înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa pe care-l invocă Ministerul Afacerilor Interne atât prin comunicat de presă ,cât şi prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, şi când a fost înaintat acesta şi pe cine priveşte în mod nominal? Şi de ce nu au acţionat înainte de a depune acest dosar la Parchet, o dată cu prima mea sesizare?”

„Voi rămâne în greva foamei până când adevărul va fi restabilit. Vreau să văd ce va face Corpul de Control şi care sunt concluziile scrise. Mă aştept la înscenări şi tot felul de alte mizerii”, a declarat Şerban Mihalcea.

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă