21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDe ce este Transilvania magnet pentru investitorii olandezi

De ce este Transilvania magnet pentru investitorii olandezi

Două noi fabrici olandeze şi-au deschis porţile la Cluj în acest an, iar alte două urmează să îşi deschidă porţile anul viitor.

 

O nouă fabrică olandeză va fi construită în judeţul Cluj. Este vorba de o fabrică ce va avea ca obiect reşaparea anvelopelor de camioane şi care va fi construită în localitatea Gilău. Investiţia va fi de circa 1,5 milioane de euro şi va fi realizată de grupul EVW Holding, a anunţat acţionarul principal al concernului olandez, Ad van Wijk. “Noi credem că piaţa anvelopelor reşapate reprezintă o nişă excelentă, iar anvelopele reşapate de calitate sunt mai bune decât anvelopele second-hand şi, în acelaşi timp, reprezintă o alternativă de calitate la anvelopele noi ieftine”, a spus Ad van Wijk. Anunţul a fost făcut cu prilejul sărbătoririi a 20 de ani de activitate pe piaţa românească a grupului olandez. În această perioadă, grupul de firme condus de Ad van Wijk a investit pe piaţa românească suma de 56 de milioane de euro, mai mult decât a investit concernul finlandez Nokia în fabrica de telefoane mobile din Jucu, închisă în toamna anului trecut.

“Noi am investit, în medie, circa trei milioane de euro pe an, iar în acest an ne vom respecta tradiţia”, a spus Ad van Wijk. Omul de afaceri olandez şi-a amintit faptul că a venit prima dată în România după Revoluţia din anul 1989, cu ajutoare.

“Atunci l-am cunoscut pe domnul Chita, care m-a convins să investesc în România”, a spus omul de afaceri olandez despre unul dintre partenerii săi români. Gheorghe Chita este unul dintre acţionarii semnificativi ai grupului olandez, alături de un alt român, Mircea Mureşan. Cei doi oameni de afaceri coordonează cele două principale activităţi din cadrul grupului olandez. Mircea Mureşan este coordonatorul companiei Logistic E van Wijk, specializată pe transport şi pe logistică. Cealaltă firmă din grupul olandez, EVW Holding, coordonată de Gheorghe Chita, este importator şi dealer al camioanelor DAF. De fapt, este singura companie care activează pe această nişă în România şi care are sediul în afara Bucureştiului.

În cei 20 de ani de activitate, olandezii au vândut circa 10.000 de camioane în România. Iar la nivel global, EVW Holding vinde cam unu la sută din producţia concernului DAF. Reprezentantul DAF, Michael Kujis, spune că “10 la sută din vânzările DAF sunt realizate pe pieţe în care nu suntem prezenţi direct, ci prin dealeri. Iar din această nişă, EVW Holding reprezintă 10 la sută. Noi avem 350 de dealeri, iar EVW Holding este în top 20. Partenerii de încredere sunt cei care îţi sunt alături în clipe grele. Iar EVW Holding ne-a fost alături în ultimii trei ani, deosebit de grei”. Investiţiile EVW Holding nu se rezumă la fabrica de reşapat anvelope. Aceasta îşi va deschide porţile în luna februarie. La început, va avea capacitatea de a prelucra 5.000 de anvelope pe an, iar în următorii cinci ani, capacitatea sa va creşte la 10.000 de anvelope pe an. EVW Holding are în prezent nouă reprezentanţe în România, dintre care două la Cluj, şi una la Chişinău. Compania olandeză va deschide noi reprezentanţe la Braşov şi la Constanţa. Deja, EVW Holding a ajuns la 850 de angajaţi în România. 450 dintre aceştia sunt la Cluj. Companiile olandeze vor continua să investească în România, spune ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel. El a spus că investitorii olandezi vor continua să vină în România, pentru că ţara noastră este competitivă în domenii precum software, agricultură ori industrie. De asemenea, el a spus că unul dintre avantajele majore este reprezentat de costul mai redus al forţei de muncă din România.

Noi investiţii

Nu doar EVW Holding investeşte în Cluj. Compania olandeză CSi, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe nişa sistemelor de transport din interiorul întreprinderilor, dar şi al benzilor transportoare, intenţionează să ridice o nouă fabrică, în zona Bulevardului Muncii. Valoarea investiţiei va depăşi 8,5 milioane de euro. Cel mai probabil, investiţia va începe anul viitor. De asemenea, grupul olandez ISDC, care este unul dintre cei mai reputaţi producători de software din Europa, va continua angajările la Cluj. De asemenea, ISDC studiază şi oportunitatea deschiderii unor noi sedii în România.

Fencs şi VOS Logistics au mizat pe Cluj

Aceste noi investiţii au loc în condiţiile în care alte două companii olandeze importante au venit în Cluj în acest an. Compania Fencs Industries a început să producă utilaje pentru industria alimentară într-o fabrică ce funcţionează în parcul industrial Nervia, din comuna Apahida. Compania olandeză a anunţat că intenţionează să investească două milioane de euro, pe parcursul a trei ani, timp în care va crea în total 150 de noi locuri de muncă. Un alt investitor olandez important este VOS Logistics, care şi-a deschis o bază la Cluj şi care a anunţat recrutarea a 100 de angajaţi români.

Cele mai citite

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă