18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDe ce este foarte importantă hidroizolarea terasei

De ce este foarte importantă hidroizolarea terasei

Se spune că e un noroc să trăieşti la casă cu terasă, dar vorba aia: norocul şi-l face omul cu mâna lui. Ce vrem de fapt să spunem este că, pentru a te bucura complet de toate avantajele unei terase circulabile, trebuie mai întâi să o construieşti şi izolezi bine, ca ulterior să te bucuri de confort şi momente frumoase cu cei dragi.

E drept, acum vremea este rece şi mohorâtă, dar vara este o reală plăcere să te relaxezi pe terasă, indiferent de momentul zilei: dimineaţa, seara şi chiar noaptea, dacă vrei să experimentezi dormitul în aer liber. În plus, terasa poate favoriza organizarea unor evenimente sau mese cu familia şi prietenii.

Dar hai să ne oprim puţin din visare şi să ne gândim că acest spaţiu este supus agresiunii factorilor de mediu, cum ar fi ploile şi zăpezile, care pot avea consecinţe neplăcute asupra întregii construcţii, dacă nu este izolată corespunzător. De exemplu, infiltraţiile de apă pot pătrunde până la tavanele încăperilor care se află sub terasă (dormitoare, bucătărie, garaj etc.) şi să le deterioreze. Nu credem că ţi-ar plăcea să vezi cum picură apa din tavan! Apoi, reparaţiile presupun investiţii financiare considerabile şi şantier în casă. Aşa că te sfătuim să acorzi atenţia necesară termoizolării şi hidroizolării terasei. Totodată, dacă aceste acţiuni sunt executate greşit sau cu materiale nepotrivite sau de calitate proastă, vei fi nevoit ca după un timp să le refaci.

Termo şi hidroizolarea terasei trebuie făcută cu materiale de calitate şi, de preferat, cu aceeaşi firmă. Acest din urmă detaliu este important deoarece, dacă lucrezi cu mai multe echipe de muncitori, în cazul unor greşeli, va fi mai greu să îţi dai seama cine sunt vinovaţii, iar muncitorii vor da vina unii pe alţii.

Dacă optezi pentru o terasă circulabilă tip deck, trebuie să ai în vedere faptul că peste placa de beton ai nevoie de beton de pantă orientat spre scurgeri. Peste betonul de pantă e necesar să pui o barieră de vapori bituminoasă (POLYVAP SA), iar peste bariera de vapori trebuie să pui termoizolaţia (de exemplu, polistiren de 10 cm).

Apoi, peste termoizolaţie trebuie să montezi hidroizolaţia. Polistirenul fiind un material uşor inflamabil, pentru primul strat de hidroizolaţie bituminoasă este necesară o membrană cu aplicare la rece, o membrană bituminoasă autoadezivă (de ex. SPIDER P). Pentru stratul final de hidroizolare se poate utiliza însă o membrană bituminoasă cu aplicare la cald. Recomandarea noastră este să foloseşti membrana bituminoasă PLANA P MINERAL de la Mapei, deoarece este un produs care asigură o hidroizolare de calitate pe termen lung. PLAN P MINERAL este o membrană hidroizolatoare plastomerică cu performanţe excelente, fabricată din compus bituminos distilat, de ultimă generaţie, modificat cu polipropilenă (APP) şi armată cu poliester neţesut din fir continuu stabilizat.

După hidroizolarea terasei, poţi trece la montajul unei pardoseali tip deck. Atenţie! Vei avea nevoie însă de suporţi reglabili pentru acest tip de pardoseală, tocmai pentru a nu perfora membranele hidroizolatoare.

Abia după aceste acţiuni vei putea scăpa de stresul infiltraţiilor de apă şi te vei putea gândi la terasă ca la un spaţiu plăcut de relaxare.

 

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă