11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialDe ce e 2010 anul extremelor meteorologice în România

De ce e 2010 anul extremelor meteorologice în România

Trei saptamani neintrerupte de cod galben si portocaliu de canicula si 24 de zile de depasire a cotelor de atentie hidro. Acesta este bilantul lunii iulie, una dintre cele mai framantate din istoria serviciilor meteorologice din Romania.

Potrivit statisticilor ANM, fenomenele extreme au crescut in intensitate si in frecventa fata de alti ani. In luna iulie, zilele caniculare si ploile s-au tinut lant timp de trei saptamani, intr-o vara considerata de oamenii de stiinta drept cea mai calda din istoria masuratorilor meteo la nivel planetar, scrie green-report.ro.

Primavara e ca vara

Avertizarile meteorologice emise de ANM au inceput sa curga din primavara. Inca din luna mai, Administratia Nationala de Meteorologie anunta temperaturi ridicate insotite de avertizari “cod galben”. Dar nu numai temperaturile i-au dat peste cap pe romani, ci si ploile, care au provocat inundatii in intreaga tara. In luna mai, din 31 de zile, 13 au fost sub avertizare hidrologica de cod galben sau portocaliu. Dar acesta a fost doar inceputul.

In iunie, meteorologii au emis 12 informari si avertizari de canicula, precum si primul cod portocaliu din aceasta vara. Tot atunci au inceput sa se inmulteasca si atentionarile hidrologice. La randul lor, hidrologii au emis atentionari pentru 19 zile, unele cu rolul de a le actualiza pe precedentele, pe masura ce inundatiile s-au extins.

Insa iulie a fost de departe luna cu cele mai multe avertizari. Recordul negativ se ridica la trei saptamani sub cod galben si portocaliu de canicula , in timp ce, in 24 de zile din 31, apele raurilor si fluviilor au depasit cotele de atentie.

Articolul integral pe www.green-report.ro

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă