14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDe ce concediază Nokia angajaţii care îi aduceau un milion de euro...

De ce concediază Nokia angajaţii care îi aduceau un milion de euro fiecare?

”Când ne-au anunţat, toată lumea a început să îi huiduiască. Nu este normal ceea ce s-a întâmplat. Oricum, salariile noastre erau foarte mici”, a descris unul dintre angajaţii Nokia atmosfera în care s-a derulat şedinţa furtunoasă convocată ieri de Nokia.

Încă de la primele ore ale zilei, sutele de muncitori au venit la fabrica din Jucu, unde au fost convocaţi de conducerea companiei, prin SMS. Ei au fost adunaţi într-un cort ridicat în curtea fabricii, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii conducerii Nokia Europa.

Angajaţii care au participat la această întâlnire au declarat că au fost anuntaţi oficial că vor fi concediaţi şi că fabrica se va închide până la sfârşitul anului. Ei vor primi, însă, salarii, până în martie 2012.

De ce pleacă finlandezii

Decizia Nokia este surprinzătoare, în condiţiile în care fabrica este printre cele mai eficiente ale companiei. Investiţia s-a amortizat după doar doi ani de funcţionare, cifra de afaceri pe angajat depăşeşte un milion de euro iar costurile cu salariile sunt de aproximativ 1% din încasări. La nivel mondial, cei 130.000 de angajaţi ai Nokia aduc o cifră de afaceri de 42 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă încasări de aproxmativ 320.000 de euro pe angajat. Cifra ar putea fi în realitate mai mare, ca urmare a tranzacţiilor făcute în interiorul grupului, însă fără a influenţa semnificativ raportul.

Nokia are probleme şi a intrat pe o tendinţă descrescătoare a vânzărilor, astfel că planurile din 2007 s-au dovedit nerealiste iar capacitatea de producţie este acum în exces. Pieţele fabricii de lângă Cluj vor fi reîmpărţite între unităţile din China, India şi Coreea de Sud. “Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate”, se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia. Preşedintele Nokia a explicat decizia companiei de a se retrage din România prin faptul că majoritatea consumatorilor s-au orientat în ultimul timp spre aparatele tip smartphone. “Nokia încearcă să se mişte mai repede decât piaţa”, a spus Elop, precizând că fabrica va fi vândută în caz că vor exista investitori interesaţi.

Nokia aştepta pentru acesta exporturi de 1,5 miliarde de euro, telefoanele fiind al doilea produs al României, cu aproximativ 5% din total. Doar autoturisme se vând mai multe, respectiv 10% din totalul exporturilor.

Citeşte pe blogurile RL: 5 cifre surprinzătoare despre aventura ratată a Nokia în România

Ce se întâmplă cu angajaţii
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj va cere un sprijin de 10 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru a combate efectele închiderii fabricii Nokia din Cluj. Banii ar urma să provină din Fondul European pentru Combaterea Globalizării, spune directorul Agenţiei, Daniel Don.

Daniel Don a mai declarat că cei 1.956 de angajaţi care vor fi concediaţi de Nokia vor putea să îşi găsească uşor de lucru. El a afirmat că pe piaţă sunt căutaţi specialişti în montarea de subansamble. De asemenea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj a spus că 90 la sută dintre inginerii care lucrau pentru divizia de software a Nokia şi-au găsit deja de lucru. Divizia de software a fost închisă acum câteva luni.
Închiderea fabricii Nokia din comuna Jucu va creşte rata şomajului cu aproape unu la sută. Astfel, rata şomajului în judeţul Cluj va creşte la patru la sută ca urmare a închiderii fabricii de telefoane mobile deţinută de Nokia, a declarat prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian.

Începe scandalul politic

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, senatorul PNL Marius Nicoară, cel care a negociat venirea Nokia, spune că ”Ceea ce s-a întâmplat la Jucu afectează judeţul Cluj şi întreaga Românie”. El spune că unul dintre motivele pe care a conducerea Nokia a decis să plece este faptul că autorităţile locale nu şi-au respectat promisiunile făcute la semnarea contractului. Este vorba de construirea Autostrăzii Transilvania, de crearea unei centuri rutiere care să lege Jucu de Autostrada Transilvania, de lungirea şi lăţirea pistei de aterizare şi de construirea unui terminal cargo. ”Avioanele cargo trebuiau să plece cu telefoane Nokia din Mexic şi până în India, însă acest lucru nu este posibil. Aşa că tirurile trebuiau să plece încărcate prin Ungaria”, a spus Marius Nicoară. El mai afirmă că ”Primarul Clujului ar fi trebuit să susţină dezvoltarea Aeroportului, care era un avantaj strategic. Însă investitorii au fost lăsaţi de izbelişte. Exista o întreagă industrie pe orizontală angrenată în această fabrică, care va dispărea. O mare parte a angajaţilor Nokia are credite bancare, deci va fi şi o problemă socială”, a spus Marius Nicoară. El a calculat că veniturile Clujului vor scădea cu 30 la sută, apoi va exista un nou val de şomaj, concomitent cu emiterea unui semnal foarte prost pentru investitorii străini.

Pe de altă parte, preşedintele PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că acuzele lui Marius Nicoară sunt nefondate. ”Marius Nicoară, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj la acea vreme a negociat un contract pentru judeţ cu Nokia. Pentru a-l feri, însă, de ochii opiniei publice l-a secretizat, deşi acesta priveşte informaţii de interes public. Totodată a decis să investească peste 15 milioane de euro pentru viabilizarea terenurilor din Tetarom III, destinate Nokia, fără obligaţii concrete sau termene pentru parteneri. Specificăm că obligaţiile care revin Consiliului Judeţean Cluj prin contract au fost respectate întocmai. Subliniem că în contract nu există obligaţia, cu sancţiunea de reziliere sau închidere a fabricii, a construirii unei piste şi a unui terminal cargo pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. De altfel, o astfel de prevedere sau clauză ar fi contravenit normelor Consiliului Concurenţei şi legislaţiei româneşti şi europene în vigoare!”, a adăugat Alin Tişe.

Ce spun politicienii

Traian Băsescu, preşedintele României: “Din punctul meu de vedere, nu este o noutate. Am avut frecvent discuţii cu Guvernul, mai ales după ce s-a prefigurat ca fiind aproape sigură prelungirea perioadei de criză economică, discuţii în care am cerut să vizeze crearea de locuri de muncă în deciziile pe care urma să le ia. Am avertizat asupra acestui risc ca multinaţionalele să înceapă să-şi reducă activitatea în România”

Emil Boc, prim-ministru: “Am observat că, dacă lăsăm mecanismul birocratic să îşi facă de cap, investitorii îşi iau intenţiile şi pleacă acasă, şi iau banii cu ei de asemenea (…) Există risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România sau din Europa şi să plece în altă parte. Trebuie să avem grijă ca, într-o asemenea eventualitate, oricând să fim pregătiţi să atragem alte investiţii străine în România”

Crin Antonescu, co-preşedinte USL: ”Dincolo de faptul că raţiunile care au determinat această mişcare nu sunt în detaliu cunoscute, trebuie să spunem foarte clar că există şi o responsabilitate a guvernului, există guverne capabile să aducă investiţii, aşa cum s-a întâmplat în acest caz cu guvernul Tăriceanu şi există guverne care nu sunt capabile să păstreze nici investiţiile existente şi vorbesc aici de guvernul PDL al domnului Băsescu şi Boc”

Citeşte pe blogurile RL: 5 cifre surprinzătoare despre aventura ratată a Nokia în România

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă