15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a primit Nicușor Constantinescu 15 ani de închisoare

De ce a primit Nicușor Constantinescu 15 ani de închisoare

Epoca Mazăre-Constantinescu-Strutinsky s-a încheiat în Constanța, iar pentru cei trei a venit vremea decontului. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța și vicepreședinte al organizației locale a PSD, este cel mai afectat, cel puțin până în prezent, de deciziile magistraților.

Curtea de Apel a decis, vineri, condamnarea acestuia la 15 ani de închisoare, în dosarul în care este judecat alături de alți 15 șefi din CJC și oameni de afaceri, dar și de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) şi două societăți comer­ciale. Inculpații au acumulat peste 70 de ani de închisoare. Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.

Abuzuri în serviciu pe bandă rulantă

Constantinescu a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu. Practic, acesta, în calitate de președinte al CJC, a autorizat plăţi nelegale şi a prejudiciat instituţia cu 30.782.039 lei şi statul cu peste un milion de lei. Procurorii spun că s-au efectuat plăți pentru reabilitarea perdelelor forestiere, fără ca acest lucru să aibă loc, că s-au făcut plăți ilegale de la CJC la RAJDP, pentru lucrări de împădurire, și că a plătit în avans, din fonduri publice, pentru achiziția de imobile, pentru o societate privată, că a alocat bani pentru RAJDP, pentru închirierea ilegală a unor automobile. De asemenea, Constantinescu a fost condamnat pentru că, în 2009, a dobândit Portul Izvoarele, în numele CJC, printr-un contract de vânzare-cumpărare, deși acesta aparține, potrivit legii, domeniului pu­blic al statului, fiind inalienabil.

11 inculpaţi, 70 de ani de închisoare

Curtea de Apel a decis ca Nicușor Constantinescu să primească cinci pedepse a 6, 12, 7, 5, respectiv 5 ani. În total, 35 de ani. A contopit pedepsele, în baza art. 35 din vechiul Cod Penal, luând act de faptul că acesta este deținut în altă cauză, și a aplicat, în final, pedeapsa de 15 ani de închisoare.

Au mai fost condamnați Adrian George Gâmbuţeanu, director general al RAJDP, la data comiterii faptelor, la şase ani şi patru luni de închisoare, Costică Zelcă, om de afaceri, cinci ani, Felicia Tăicuţu, fost director general CJC, trei ani de închisoare cu suspendare, Titi Cenuşă, arhitect-șef al CJC, patru ani şi zece luni de închisoare, Lucian Simion, şef al Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, patru ani şi zece luni de închisoare, Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilităţi Publice din cadrul CJC, trei ani cu suspen­dare. Victor Aurelian Coman și Popa Daniel Dan, administratori la SC Rom Coman SRL, au primit câte nouă ani şi opt luni de închisoare. Câte trei ani de închisoare au primit și Ruxandra Darie, notar, soția fostului președinte al CJ Constanța, Cristian Darie, dar și Florin Georgel Onescu, fost primar al comunei Lipniţa. Prima, cu suspendare, al doilea cu executare. RAJDP, SC Rom Coman SRL și SC Stop SRL au primit amenzi penale.   

PRECEDENT

Condamnat în dosarul Centrului Militar Zonal

Constantinescu execută în prezent cinci ani de închisoare pentru că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Pe 27 iunie a fost condamnat la șase ani, în primă instanță, pentru că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi la RAJDP și pentru că a a împiedicat emiterea autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene. Este trimis în judecată și pentru alte infracțiuni de abuz în serviciu, pentru modul în care a finanțat diverse fundații, dar și în cazul achiziționării elicopterului prăbușit în Lacul Siutghiol și în dosarul retrocedărilor, alături de Radu Mazăre și alți zeci de inculpați.

APĂRARE

„Drepturile mele sunt ignorate“

Nicușor Constantinescu s-a plâns în nenumărate rânduri de modul în care este anchetat. Anul trecut afirma că este deținut politic. ”Nici în unele țări din Europa abuzul în serviciu sau tentativa de abuz în serviciu nu reprezintă o faptă penală”, spune el. Recent, afirma că judecătorii și procurorii comit o „tentativă de omor, în mod repetat“, asupra sa. „Drepturile mele sunt ignorate“, a afirmat. Am încercat să contactăm și o parte din cei condamnați în acest dosar, cum ar fi, printre alții, Costică Zelcă și Adrian Gâmbuțeanu, dar nu au răspuns până la ora redactării acestui text.

Cele mai citite

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă