14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialDator din cauza erorii unei funcţionare

Dator din cauza erorii unei funcţionare

Gălăţeanul Ionel Cazacu, în vârstă de 55 de ani, trece printr-o situaţie dramatică, după ce la suferinţa care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile s-a adăugat vestea că are de plătit Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale (CJPAS) suma de peste 65.000 de lei, adică echivalentul a 17.000 euro. În 2006, bărbatul a aflat că are o tumoră la coloana vertebrală şi de atunci a rămas paralizat de la brâu în jos.

Atunci s-a pensionat pe caz de boală, pentru că nu împlinise stagiul de cotizare. În 2010, a aflatdin ziare că şi persoanele care nu au cotizat timp de 15 ani la CJPAS, dar au un handicap, pot beneficia de pensie de drept, aşa că s-a adresat Ministerului Muncii. „Am făcut o adresă la minister şi mi-a venit un răspuns care mă şi avantaja.

Mi-au scris cei de la Ministerul Muncii că beneficiez de pensie de drept ca persoană cu dizabilităţi şi să mă duc la Casa de Pensii din Galaţi pentru întocmirea dosarului şi pentru a mă pune în drepturi”, povesteşte Ionel Cazacu.

Bărbatul şi-a depus dosarul la CJPAS Galaţi şi din 2010 şi până în 2012 a încasat lunar 1.800 de lei, din care 1.200 de lei pensia de drept şi diferenţa de 600 lei indemnizaţia pentru însoţitor. „Mi-a venit o scrisoare de la Casa de Pensii, prin care să mă prezint la sediul Casei unde am fost înştiinţat că trebuie să dau banii înapoi pe motiv că nu trebuia să ies la pensie de drept din cauză că până să am handicapul nu am cotizat cel puţin 15 ani.

În total, am de dat înapoi peste 65.000 de lei. Nu mai am banii ăştia, de unde să-i dau înapoi?”, spune Ionel Cazacu. Reprezentanţii Casei de Pensii recunosc că a fost eroarea unei funcţionare, dar spun că banii trebuie recuperaţi de la cel care i-a încasat. „Dl. Ionel Cazacu a beneficiat de această pensie, stabilită eronat de către Casa de Pensii. În august 2012, în urma verificărilor noastre, am constatat că certificatul de handicap nu avea toate elementele care ne-ar fi permis să acordăm aceste drepturi. Vom face o anchetă internă, dar sancţiunile administrative nu vor duce la recuperarea prejudiciului. Prejudiciul se încasează tot de la cel care l-a încasat necuvenit”, a precizat Neculai Zburlea, şef serviciu stabiliri drepturi pensii al Casei de Pensii Galaţi. Ionel Cazacu a deschis acţiune în instanţă împotriva CJPAS Galaţi.

 

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...
Ultima oră
Pe aceeași temă