11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Darnicie

Zilele astea, PSD a inceput o campanie sustinuta pentru imbunatatirea vietii pensionarilor. In centrul acesteia se afla un proiect de lege care prevede majorarea punctului de pensie la 45-55% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar duce la cresterea pensiilor cu minim 33%. Campania este concertata, simultan se desfasoara actiuni de strada ale pensionarilor, iar reprezentantii acestora sunt prezenti la Camera Deputatilor atunci cand se discuta proiectul.
Nu cred ca este cineva care se indoieste de faptul ca cei mai multi dintre pensionarii Romaniei traiesc astazi (ca si acum cinci, zece, cincisprezece ani) la limita saraciei, ca demnitatea umana este pusa intre paranteze atunci cand e vorba de umilintele la care sunt supusi acestia. Cauzele sunt multiple, as enumera doar faptul ca suntem tara europeana cu cei mai tineri pensionari (avem peste 5,7 milioane de pensionari ai asigurarilor de stat, cand populatia de 60 de ani si peste nu insumeaza decat 4,1 milioane), existenta caselor de pensii speciale, evaziunea "legala" de la plata contributiilor pentru pensie – sub forma microintreprinderilor.
Din pacate, lucrurile nu pot fi judecate doar emotional, un pic de aritmetica se va amesteca insidios in pornirile umanitare. Un adevar simplu este acela ca suma pensiilor care se platesc intr-o tara nu poate fi mai mare decat suma taxelor aferente care se prevaleaza de la salariati. E frumos sa spunem ca cei care au trudit o viata au dreptul sa le fie intoarse stradaniile la varsta pensionarii, numai ca, din pacate, ceea ce ai dat la un moment dat statului nu sta pus undeva, intr-un sipet, din care sa primesti inapoi la varsta senectutii.
Calculul e relativ simplu: in Romania de azi, numarul pensionarilor este cu putin mai mare decat cel al salariatilor (mai precis, 5748 mii de pensionari de asigurari sociale si 4715 salariati, la 1 aprilie 2007) si proportia nu are cum sa se imbunatateasca, ci mai curand dimpotriva. Asta inseamna ca, pentru ca punctul de pensie (aproximand din nou, pensia medie) sa fie jumatate din salariul mediu brut (adica vreo 700 lei noi), fiecare salariat ar trebui sa contribuie la fondul asigurarilor sociale cu ceva mai mult de jumatate din salariul sau brut. A spus cumva domnul Geoana treaba asta salariatilor? Putea sa ceara, mai bine, sa creasca salariile, iar atunci punctul de pensie se intrema de la sine.
Ca sa fim drepti, proiectul de lege despre care vorbim contine si surse de finantare – altele decat cele din taxele pe salarii. Anume, 5% din veniturile din tutun, alcool, jocuri de noroc si petrol. Asta suna bine, ca tot s-au imbogatit peste masura carciumarii si petrolistii. Numai ca – ce sa vezi? – daca se va introduce o asemenea taxa, producatorii si comerciantii respectivi ori vor da faliment (ceea ce nu prea cred) ori vor creste corespunzator preturile (asta cred, ca am mai vazut).
Nu-i nimic rau, ca alcoolul si tutunul fac rau. Numai ca nu am vazut nici o statistica din care sa rezulte ca in tara asta numai belferii si mosierii beau si fumeaza. Ba parca am vazut una care zicea ca dimpotriva. Cu alte cuvinte, banii respectivi vor fi scosi tot din buzunarele salariatilor, ba chiar – sa vezi dracie – si din ale pensionarilor pe care marinimia pesedista tocmai ii blagoslovise.
Partea cu petrolul e si mai lata. stim cu totii cam ce se intampla cand se scumpeste benzina. Uitam ca mai sunt si pensionari care au cate o Dacie amarata (din aia care consuma cat tancul sovietic). Dar ne gandim la bietii pietari, pe care ii va costa mai mult transportul marfii si iute vor scumpi kilul de rosii (alea pe care le cumpara muncitorul si pensionarul). Serios vorbind, cresterea costului combustibililor este unul din factorii care genereaza cel mai repede inflatie. In felul asta, pensionarii vor da iute inapoi cei mai multi din banii cu care tocmai se alesesera din generozitatea pesedista.
Cele de mai sus nu constituie o noutate pentru nimeni si, sunt sigur, nici pentru staff-ul social-democrat brusc apucat de marinimie. Socoteala e simpla: nici un guvern cu scaun la cap nu va accepta un asemenea proiect de lege – ca daca era vorba, putea sa introduca legea cu pricina chiar PSD, acum cativa ani. Drept consecinta, PSD va introduce o motiune (poate chiar de cenzura), ocazie cu care va mai chema o data la Parlament reprezentantii alesi (de cine?) ai pensionarilor care vor fi convinsi ca Fat-Frumos le-a vrut binele, numai ca Zmeul cel Rau s-a pus contra. si 5 milioane de voturi nu-s un mizilic pe seceta asta, mai ales ca pensionarii se duc constiincios la urne.

Mircea Kivu este sociolog

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă