13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Dana" a facut politie politica

“Dana” a facut politie politica

Verdictul de politie politica pe care Mona Musca l-a primit de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) a fost ieri confirmat de Curtea de Apel Bucuresti. Contestatia formulata de Mona Musca impotriva deciziei CNSAS a fost respinsa ca nefondata, nemaiexistand alta cale de atac in instantele romane. Este putin probabil ca Mona Musca sa-si piarda mandatul de parlamentar.
Hotararea Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila, nemaiexistand alta cale de atac la nivel national, ci doar in instantele europene. Valeriu Stoica, avocatul care a reprezentat-o in proces, spune insa ca “nu crede ca se va merge pe aceasta cale, ca este improbabil”.
Desi prin sentinta de ieri, fosta deputata liberala ramane definitiv marcata de acuza ca a facut politie politica in urma colaborarii sale cu fosta Securitate, legea nu prevede ca ea isi pierde de drept mandatul de parlamentar. Mai mult, ea poate candida nestingherita la viitoarele alegeri, in acest moment legea lustratiei, care ar putea introduce o restrictie de acest gen, fiind in dezbaterea Parlamentului de peste un an de zile.
Mona Musca nu poate sta insa linistita, pentru ca exista posibilitatea sa fie acuzata de fals in declaratii. Este vorba de declaratia pe proprie raspundere pe care orice parlamentar este obligat sa o faca si in care trebuie sa spuna daca a “colaborat sau nu cu Securitatea ca politie politica”. Parchetul General se poate autosesiza in acest caz, dar juristii sustin ca “falsul in declaratii presupune existenta unei intentii”, care trebuie demonstrata fara echivoc. Daniel Buda, membru PD in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, este de parere ca “nici vorba de fals in declaratii deoarece convingerea ei intima a fost ca nu a colaborat cu Securitatea”. In plus, precizeaza Antonie Iorgovan, falsul in declaratii nu se aplica retroactiv. Acest lucru presupune ca absolut toate declaratiile pe proprie raspundere date pana acum de parlamentari, mincinoase sau nu, sunt fara nici o valoare.
Cu toate acestea, de acum inainte Mona Musca nu mai poate tine cont de convingerile ei intime atunci cand va mai semna declaratii referitoare la colaborarea cu Securitatea, pentru ca va intra sub incidenta Codului Penal.

In PLD, situatie neplacuta

Nici situatia in PLD a Monei Musca nu este foarte clara. Desi Valeriu Stoica spune ca “decizia este nedreapta”, ca acum cateva luni s-a apreciat ca nu exista nici un motiv ca Mona Musca sa nu fie la conducerea partidului, acum insa afirma ca “aceasta hotarare este un element nou”. Surse din interiorul PLD ne-au declarat ca situatia este destul de neplacuta, mai ales ca ea ocupa acum functia de vicepresedinte si ar fi “complicat” ca la apropiatul congres sa candideze. Pe de alta parte, tuturor le va fi greu sa-i spuna sa faca pasul inapoi, asa incat deocamdata decizia ramane doar la latitudinea ei. In tot cazul, liderii PLD pareau destul de afectati de confirmarea deciziei de politie politica.
In august 2006 iesea la iveala faptul ca deputatul PNL, Mona Musca, avea dosar de informator sub numele de cod “Dana”. Dupa ce intr-o prima faza a negat, pusa in fata evidentelor, mai precis in fata propriilor note informative si a angajamentului pe care l-a semnat, Mona Musca si-a admis colaborarea cu Securitatea. A sustinut insa ca nu a facut niciodata politie politica, “nu a facut nimanui rau”, ca a oferit doar “informatii necesare sigurantei studentilor straini” si ca nu a realizat ca “acest lucru inseamna colaborare cu Securitatea”. Amanunte destul de neplacute au aparut ulterior in presa si, data fiind reactia opiniei publice si scandalul iscat, Mona Musca si-a cerut iertare.
Campania de presa a fost furibunda, multi s-au delimitat de ea, acuzand-o de falsitate si minciuna in atitudinea sa de reformator moral si sustinator al democratiei si al legii lustratiei. Societatea Timisoara i-a retras toate titlurile si premiile acordate, iar PNL a exclus-o din randurile sale. De atunci si pana acum, Mona Musca si-a pledat nevinovatia, sustinand ca este victima unei razbunari politice. De remarcat ca Mona Musca a fost cazul cel mai rasunator de deconspirare din lumea politica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă