11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDamascul preia controlul asupra închisorii din Alep, ocupată joi de rebeli

Damascul preia controlul asupra închisorii din Alep, ocupată joi de rebeli

Trupele regimului sirian au preluat vineri controlul asupra celei mai mari părţi a închisorii de la Alep, în nordul Siriei, după ce rebelii au ocupat-o joi, relatează Mediafax.

“Luptele între forţe guvernamentale şi combatanţi din cadrul grupării Ahrar ash-Sham şi din cadrul Frontului al-Nusra au fost reluate într-o parte a închisorii din Alep şi în incintă”, a anunţat ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, conform AFP.

Citeşte şi: SUA îşi apără strategia pentru Siria

Potrivit ONG-ului, cel puţin 46 de persoane au fost ucise în timpul luptelor, joi şi vineri, şi anume 20 de militari, 21 de combatanţi şi 5 deţinuţi.

Ahrar ash-Sham este una dintre principale facţiuni din cadrul Frontului Islamic, cea mai importantă coaliţie rebelă care luptă împotriva trupelor regimului Bashar al-Assad, în timp ce Al-Nusra este filiala Al-Qaida în Siria.

O confuzie domneşte cu privire la situaţia deţinuţilor. Organizaţia a anunţat că sute de deţinuţi au fost eliberaţi, însă, odată cu reluarea controlului asupra închisorii de către regim nu era sigur că ar fi putut să evadeze.

Citeşte şi: Regimul Assad nu va face concesii în negocierile de la Geneva

Potrivit directorului Observatorului, Rami Abdel Rahmane, atacul rebel împotriva închisorii a început, joi, cu un atac sinucigaş comis de către un kamikaze din cadrul al-Nusra în faţa intrării principale în închisoare. “Un mare număr de rebeli au trecut, în acel moment, la atac”, a adăugat el.

La Alep, anterior un important oraş economic sirian, regimul îşi continua bombardamentele cu butoaie cu explozivi. Începând de sâmbătă au fost ucise 250 de peroane, majoritatea civili, inclusiv 73 de copii, a anunţat ONG-ul.

Potrivit Observatorului, armata siriană continua, vineri, să efectueze bombardamente cu butoaie umplute cu explozivi aruncate din elicoptere, în regiuni din provinciile Idleb, în nord-vestul ţării, Hama, în centru, şi în oraşul Daraya, aflat în apropiere de capitala Damasc.

Conflictul din Siria, care urmează să intre în cel de-al patrulea an, s-a soldat cu peste 136.000 de morţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă