16.3 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialDai un ban, dar esti bulgar!

Dai un ban, dar esti bulgar!

Cateva zeci de mii de bulgari falsi circula prin Europa. Nu este vorba de celebra casa de bijuterii si ceasuri "Bulgari", ci de cetateni ai Bulgariei, tara care de numai cinci luni a aderat la UE – precizeaza ziarul italian La Stampa.
Ce este acela un bulgar fals? Este o persoana care a dobandit cetatenia bulgara (si implicit pe cea europeana) cu ajutorul unei sume de bani. Este suficient sa-i "ungi" pe functionarii bulgari si in doua saptamani acestia grabesc dosarele. Printre bulgarii de data foarte recenta se numara multi macedoneni, care pana mai ieri indrageau Bulgaria ca "sarea in ochi". De asemenea, musulmani de etnie turca devin brusc de religie ortodoxa, uitand ca inainte de 1989 Bulgaria practica discriminarea conationalilor lor.
Oficial, exista deja 8.000 de macedoneni carora li s-a recunoscut noua cetatenie, iar pe lista de asteptare se mai afla 40.000. Opt membri ai parlamentului macedonean si 15 primari ar fi obtinut cetatenie dubla. Asa s-a descoperit bulgar Ljubco Georgievski, fost premier la Skopje si lider al partidului VMRO-Narodna.
Cea care face posibila cursa catre bulgarizare este o lege promulgata la Sofia cu putin timp inainte de aderarea oficiala la UE. Noile norme privind cetatenia au accentuat conceptul de "neam", recunoscand dreptul de a deveni bulgar multor categorii de persoane. S-au inmultit mai ales organismele care au autoritatea de a depune marturie privind "bulgaritatea" unui strain. In afara Agentiei de stat pentru bulgarii din strainatate, apartenenta la "neam" poate fi certificata de Biserica Ortodoxa si de organizatiile emigrantilor.
Multi straini, dupa ce s-au adresat autoritatilor centrale, au fost indreptati catre centre private. La Skopje exista circa 30 de astfel de centre, iar in schimbul sumei de 500 de euro ele asigura in trei saptamani rezolvarea unei proceduri care altfel ar necesita trei ani. Din suma de 500 de euro platita anticipat, 150 raman organizatiei, iar 350 merg la functionarii care se ocupa de dosar. Daca se tine seama ca salariul mediu in Bulgaria este de 200 de euro lunar, succesul "scurtaturii" este garantat. A cumpara o falsa cetatenie a devenit mai putin scump decat a-ti procura un pasaport fals.
Presa a scos la iveala cazuri de identitate bulgara cumparata de exponenti cunoscuti ai criminalitatii.
Acelasi fenomen pare sa aiba loc si la Bucuresti, dar pentru moment lipsesc datele precise, sustine La Stampa. De acum, pentru cei care vin din Est nu mai are sens sa se imbarce pe o ambarcatiune din cauciuc sau sa se ascunda in containerul unui camion, fiind mult mai usor sa dobandeasca rapid o cetatenie si sa treaca frontierele ca orice cetatean european.

Cele mai citite

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă