11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCutia cu surprize de la poarta stadioanelor

Cutia cu surprize de la poarta stadioanelor

Conform Ordonantei nr. 11/2006 din 26.01.2006 pentru prevenirea si combaterea violentei in sport, accesul pe stadion cu obiecte contondente este strict interzis, iar monedele si brichetele din buzunarele suporterilor intra in aceasta categorie, fiind retinute, insa nu este lamurita destinatia acestora.
Daca presupunem ca fiecare spectator, dintre cei 25.000 care au asistat, de exemplu, la meciul Steaua-Real Madrid, disputat pe stadionul Steaua, a avut in buzunar monede “contondente” in valoare de 50 de bani, un calcul simplu ne arata ca suma in discutie este de 12.500 RON, adica aproximativ 3.500 de euro!

Devin bani negri!
Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, este de parere ca banii in discutie “se innegresc”. “E un aspect interesant si in mod sigur va intra in atentia noastra. Consider ca acesti bani “se innegresc” si va pot spune ca va fi analizat acest aspect la viitoarele controale fiscale pe care institutia noastra le va intreprinde la organizatorii unor astfel de competitii”, a declarat Tiganas.
Colonelul Eugen Meran, prim-adjunct al directorului general al Directiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucuresti, a fost comandantul intregii actiuni de organizare a meciului Steaua-Real Madrid, in acest sens avand la dispozitie un efectiv de 1.300 de jandarmi. Oamenii din subordinea sa s-au ocupat efectiv de controlul corporal efectuat spectatorilor. “E adevarat, pentru a evita evenimente neplacute s-a luat decizia de a nu se mai permite accesul cu monede si brichete, singurele obiecte contondente care patrund pe stadioane fiind telefoanele mobile si cheile”, a declarat colonelul Eugen Meran. Comandantul actiunii a mai spus ca exista cazuri in care oamenii vin la finalul meciului sa-si recupereze obiectele retinute. “Avem niste cutii in care se strang obiectele contondente retinute in urma controlului corporal, care intra apoi in proprietatea organizatorilor jocului. Noi le oprim, dar la finalul meciului raman acolo, nu exista o reglementare in acest sens”, a precizat Meran.

Cluburile nu stiu nimic
Jean Grama, organizator de competitii al clubului Dinamo, a declarat ca, dupa meciurile disputate de echipa lui Rednic pe teren propriu, cine doreste sa-si recupereze obiectele retinute de jandarmi o poate face nestingherit. “Jandarmii opresc aceste obiecte in niste cutii. Daca nu vine nimeni sa le recupereze, raman acolo, eu nu fac proces-verbal de primire-predare a acestor obiecte. Nu cunosc foarte bine problema, pentru ca nu am stat la portile de acces, dar cred ca jandarmii le opresc monedele spectatorilor doar la meciurile internationale, acolo unde exista un risc mai mare”, a declarat oficialul dinamovist.
Reprezentantul unui alt club angrenat in organizarea unor meciuri internationale, Constatin Zotta, presedinte al FC Rapid, a declarat ca obiectele contondente ajung la club doar daca se gaseste loc de depozitare. “In principiu, acele obiecte ajung la noi, dar nu de fiecare data avem loc de depozitare. Noi le primim doar in cazurile in care facem o cerere catre reprezentantii Jandarmeriei, cu care am colaborat intotdeauna foarte bine. De cele mai multe ori insa, cand e vorba de obiecte de valoare, suporterii vin dupa meci si le recupereaza”, a spus Zotta.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă