13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCurtea de Conturi cere anchetă în cazul vânzării unui iaz din Teleorman

Curtea de Conturi cere anchetă în cazul vânzării unui iaz din Teleorman

 Autorităţile din comuna Băbăiţa, judeţul Teleorman, au vândut, în 2013, unei firme un iaz şi drepturile de exploatare aferente, patru luni mai târziu cumpărătorul vânzând iazul la un preţ de şapte ori mai mare. În urma depistării tranzacţiei Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală, informează Mediafax.

"În anul 2013, s-a vândut prin licitație publică, în baza unui Raport de evaluare întocmit de expertul evaluator Zgorcea Ion, membru ANEVAR, poziția nr.1257, activul «Iaz Băbăița», cu terenul, construcțiile destinate exploatării eficiente aferente și toate drepturile de exploatare exclusivă a fondului piscicol, la prețul de 127.000 lei, preț care s-a dovedit a fi cu mult sub valoarea de piață, în condițiile în care acest activ a fost revândut, patru luni mai târziu, de Chiru Eustațiu, reprezentantul SC Story & Star Media SRL – București, câștigătoarea licitației organizată de Primăria Băbăița, la prețul de 856.440 lei", se arată într-un document public al Curţii de Conturi, încheiat în urma controlului de la Băbăiţa.

În urma acestei constatări, plenul Curţii de Conturi a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală competente.

Contactat telefonic, primarul comunei Băbăiţa, Ion Vlad, a declarat corespondentului MEDIAFAX că licitaţia pentru vânzarea iazului a fost organizată de Consiliul Local Băbăiţa şi că nu are nicio implicare în această vânzare.

"A fost organizată (licitaţia – n.r.) de Consiliul Local Băbăiţa, nu am făcut parte din comisie, au participat de la Ministerul Finanţelor, de la primărie, consilieri locali", spune primarul Ion Vlad.

Primarul a spus că iazul "era degradat în proporţie de 60 – 70 la sută” şi că decizia de a-l vinde a fost luată de către autorităţi după ce au fost anunţate de reprezentanţii firmei care a cumpărat iniţial iazul că sunt interesaţi să investească acolo şi că au "un proiect" în acest sens.

"Au cumpărat, ziceau că au un proiect în derulare, nu a ieşit proiectul care trebuia să iasă şi au revândut-o la alţii", a afirmat edilul Ion Vlad, care a precizat că nu îi cunoaşte pe reprezentanţii firmei Story & Star Media SRL, care au cumpărat iazul ce se întinde pe câteva zeci de hectare şi l-au revândut la un preţ de şapte ori mai mare.

În plus, edilul susţine că decizia de a vinde iazul a fost luată întrucât autorităţile locale nu au bani pentru a investi.

"Nu puteam să o întreţinem, nu puteam să plătim Apele Române, nouă nu ne permitea bugetul să investim. Asta a fost ideea de bază, să vină cineva să investească. Era nevoie de cineva care avea bani. Ei au venit, ei au făcut propunerea, au zis că fac investiţii, noi nu aveam cum să facem investiţii pentru că nu aveam bani", a afirmat Ion Vlad.

Primarul a ţinut să precizeze că în cele patru luni cât a fost proprietar asupra iazului de la Băbăiţa firma care a cumpărat iniţial luciul de apă şi drepturile de exploatare aferente, a făcut reparaţii şi a populat balta.

"Balta necesita lucrări de reparaţii de ordinul miliardelor de lei vechi. Au făcut ceva investiţii, a făcut reparaţii, au populat, după care au vândut. Nu le-a ieşit proiectul”, a mai spus primarul.

Întrebat dacă consideră că bugetul local a fost prejudiciat, primarul a răspuns că nu ştie cu ce preţ a revândut cumpărătorul iniţial iazul şi că "nici nu l-a interesat” acest aspect.

"N-am negociat eu nimic, nu ştiu cu cât s-a vândut, nici nu m-a interesat” a mai spus primarul.

În prezent, balta Băbăiţa este deţinută de firma Central Pedro SRL din Alexandria. Anul trecut, proprietarul bălţii a organizat la Băbăiţa un concurs de pescuit la crap care a fost popularizat pe site-ul primăriei şi la care au participat 150 de pescari. Taxa de participare a fost de 400 de lei pentru fiecare echipă formată din doi sau trei pescari, conform site-urilor de specialitate.

Cele mai citite

După Milano, Manele pe tot Mapamondul. Acum, pe prima scenă în Insulele Solomon

Ilustrație: Marian Avramescu După mulți ani în care momentul era anticipat, dar tot nu se fructificau previziunile, manelele românești chiar au reușit să cucerească...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă