33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialCurtea Constituţională din R. Moldova a decis renumărarea voturilor

Curtea Constituţională din R. Moldova a decis renumărarea voturilor

Curtea Constituţională din R. Moldova a luat decizia de a revedea rezultatele alegerilor anticipate din 28 noiembrie şi a dispus renumărarea voturilor, informează NewsIn.

Contestaţia la Curtea Constituţională fusese depusă de Partidul Comuniştilor, care a acuzat nereguli în întocmirea proceselor verbale de către secţiile de votare.

Alegerile din 28 noiembrie au fost câştigate de comunişti, care au obţinut 42 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, un rezultat mai slab, totuşi, decât la ultimul scrutin legislativ.

Comisia Electorală Centrală din R. Moldova urmează să emită o hotărâre prin care va anunţa membrii tuturor secţiilor de votare despre hotărârea Curţii Constituţionale, care a decis vineri renumărarea voturilor exprimate la 28 noiembrie, şi va stabili o zi pentru renumărarea buletinelor.

Pentru renumărarea voturile statul va cheltui peste şapte milioane de lei, precizează UNIMEDIA.

În cazuri speciale, CEC poate stabili mai multe zile pentru renumărare. Buletinele vor fi transportate de la instanţele de judecată de sector la secţiile de votare. Acolo, aceiaşi membri vor renumăra voturile. Este vorba de peste 20.000 de membri din aproape 2.000 de secţii.

După renumărare, la fel ca şi în ziua scrutinului, se fac procese-verbale care sunt expediate comisiilor de circumscripţii. La rândul lor, comisiile vor expedia procesele la Comisia Electorală Centrală. Procedura trebuie efectuată nu mai târziu de o zi după renumărare. După ce vor fi cunoscute rezultatele renumărării, Curtea Constituţională poate dispune prelungirea termenului privind pronunţarea unei decizii asupra acestor rezultate.

Cele mai citite

A început voatarea pentru funcția de președinte al USR. Sidler: Putem avea un alt candidat la alegerile prezidențiale; nu liderul partidului

Votul pentru alegerea noului președinte al Uniunii Salvați România (USR) a început luni, Elena Lasconi fiind dată ca favorită pentru ocuparea funcției. Primarul din...

Munca și drogurile

Deviza  ”civilizației spectacolului”  în care trăim ar trebui să fie ”nimic nu e ceea ce pare”. Cu toate că sunt la modă minivacanțele și...
Ultima oră
Pe aceeași temă