11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Legea cadastrului

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 201 din 3 martie 2006 a fost data publicitatii Legea cadastrului. Conform acestei legi, cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe intreg teri-toriul tarii. Entitatile de baza ale acestui sistem sunt parcela, constructia si proprietarul. Prin imobil, in sensul prezentei legi, se in-telege una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinand aceluiasi proprietar. Prin parcela se intelege suprafata de teren cu aceeasi categorie de folosinta. Sistemul de evidenta al cadastrului general are ca finali-tate inscrierea in registrul de pu-blicitate imobiliara. Cadastrul general se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu, judet si la nivelul intregii tari. Prin sistemul de cadastru general se realizeaza: identificarea, descrierea si inregistrarea in documentele cadastrale a imobilelor prin natura sa, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, precum si stocarea datelor pe suporturi informatice; identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si a altor detinatori legali de imobile, in vederea inscrierii in cartea funciara cu caracter definitiv; furnizarea datelor necesare sistemului de impozite si taxe pentru stabilirea corecta a obligatiilor fiscale ale contribuabililor, solicitate de organismele abilitate.

Protectia drepturilor persoanelor cu handicap

In Monitorul Oficial al Ro-maniei nr. 195 din 1 martie 2006 a fost publicata Hotararea privind aprobarea programelor de interes national in domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu handicap, precum si in domeniul asistentei sociale a persoanelor varstnice, persoanelor fara adapost si persoanelor victime ale violentei in familie si a finantarii acestor programe. Conform acestei hotarari, se aproba programele de interes national in domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu handicap, precum si in domeniul asistentei sociale a persoanelor varstnice, persoanelor fara adapost si persoanelor victime ale violentei in familie si finantarea acestora. Fondurile necesare pentru finantarea programelor de interes national se asigura de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Finantarea programelor de interes national se realizeaza in baza proiectelor elaborate de furnizorii de servicii sociale publici sau privati ori in parteneriat, in urma unui proces de evaluare si selectie. Monitorizarea implementarii si controlul fondurilor alocate in cadrul programelor de interes national in domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu handicap se asigura de catre Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.

Diferente salariale pentru plata personalului didactic

Prin Ordonanta nr. 17 publicata in MO nr. 189 din 28.02.2006 se stabileste ca plata diferentelor salariale cuvenite pentru perioada octombrie 2001-septembrie 2004 personalului didactic din invatamantul de stat rezultate din apli-carea prevederilor Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic se face astfel: diferentele de drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti ramase definitive se platesc intr-o singura transa. Personalul didactic din invatamantul de stat, care are dreptul la plata diferentelor salariale pentru perioada octombrie 2001-septembrie 2004 si care nu a solicitat in instanta plata acestor diferente, primeste aceste drepturi esalonat lunar, pe o perioada de 35 de luni, incepand cu plata drepturilor salariale aferente lunii februarie 2006. Pentru personalul didactic care a obtinut hotarari judecatoresti definitive privind acordarea diferentelor salariale pentru perioade mai scurte decat cea prevazuta la art. 1 din acest act normativ, plata diferentelor salariale pentru perioada necuprinsa in aceste hotarari se face esalonat, in functie de numarul de luni aferente acestei perioade. Pentru personalul didactic pensionat, care este indreptatit sa primeasca diferentele salariale pentru perioada amintita la art. 1, plata acestora se face in maxium trei transe lunare, iar pentru personalul didactic care se pensioneaza dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante plata se face esalonat, lunar, astfel incat sa fie incheiata cel mai tarziu la data pensionarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă