14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialCuprom redeschide minele Moldomin

Cuprom redeschide minele Moldomin

» Maramuresenii de la Cuprom vor putea folosi resursele minelor de stat

Minele detinute de compania Moldomin in judetul Caras-Severin ar putea fi redeschise. In prezent, un consortiu alcatuit din Cuprom, Energomineral si Ipronef negociaza cu Ministerul Economiei si Finantelor un contract de asociere, in baza caruia consortiul va investi in urmatorii cinci ani 240 de milioane de euro la minele Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua. Potrivit spuselor presedintelui Consiliului de Administratie al Cuprom, Horia Simu, vor fi atat investitii tehnologice, cat si de mediu care sa respecte legislatia europeana in domeniu. Simu spune ca suma necesara va fi asigurata din fonduri proprii, precum si din credite bancare. Ca urmare a negocierilor avute pana acum, Cuprom s-a angajat sa plateasca statului o chirie pentru activitatea ce urmeaza sa o desfasoare la cele doua mine, dar si o redeventa calculata la valoarea productiei realizate. Unul din hopurile ce trebuie depasite il reprezinta caietul de sarcini intocmit de Oficiul de Stat pentru privatizare in Industrie. Acesta este si motivul pentru care AVAS a fost de acord cu prelungirea timpului de gandire acordat lui Horia Simu si termenului pentru deschiderea scrisorii de garantie.
Activitatea la Moldomin Moldova Noua a fost intrerupta in decembrie 2006, cand 1.800 de angajati au fost trimisi in somaj. La disponibilizare, fiecare dintre ei a primit cate 200 de milioane de lei vechi. Masura inchiderii singurei mine ramase in functiune in Caras-Severin a fost luata din pricina datoriilor enorme pe care aceasta le avea fata de bugetul de stat. Astfel, la sfarsitul anului trecut, Moldomin datora bugetului 133 de milioane de lei noi, iar starea tehnica a utilajelor era deplorabila. Din pacate, in ultimele cinci luni, hotii de fier vechi si-au facut de cap in societatea lipsita de un sistem de paza adecvat.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă