7 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăSpecialCum va evolua economia României până în martie

Cum va evolua economia României până în martie

Economia româniei va înregistra o tendinţă de relativă stabilitate în industrie şi servicii, o scădere moderată în sectorul de comerţ cu amănuntul şi o scădere în construcţii, în perioada ianuarie – martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, estimează managerii societăților comerciale, potrivit soldului conjunctural prezentat de Institutul Național de Statistică (INS) pentru perioada următoare.

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei, cu un sold conjunctural de +2%. În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume:

fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +19%)
fabricarea mijloacelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (solduri conjuncturale +18%)

De asemenea, pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +3%.

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Construcții

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -22%). Astfel, managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -20%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora, cu un sold conjunctural de -3%.

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice, la acest capitol fiind estimat un sold conjunctural de -8%.

Totuși, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +8%. În schimb, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere moderată, cu un sold conjunctural de -9%.

Pe de altă parte, pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul, cu un sold conjunctural de -1%.

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +1%.

Totuși, în sectorul de servicii, se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi, la un sold conjunctural de -6%.

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate, cu un sold conjunctural de -1%.

Cele mai citite

Ministrul Agriculturii vorbește despre o menținere a prețurilor la alimentele de bază

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că îşi doreşte menţinerea unor preţuri pentru alimentele de bază „la acelaşi nivel” din prezent. El de părere că...

63% dintre români nu îşi permit un concediu de 7 zile departe de casă

Statele membre UE trebuie să acorde salariaţilor un concediu anual plătit de minim de 20 de zile. Statistica arată că nu toţi europenii...

Pe fondul crizei forței de muncă din țară, ministrul Justiției vrea să angajeze deținuți

Autoritățile caută soluții pentru impulsionarea pieței muncii, în condițiile în care România se confruntă cu o criză tot mai accentuată în acest domeniu. O variantă...
Ultima oră
Pe aceeași temă