Cetățeni din Afganistan, care ajung să ceară azil în Europa, arată scrisori de amenințare false, pentru a fi acceptați mai ușor, informează AP, citată de Mediafax.
Foarte multe scrisori de ameninţare, despre care migranții spun că le-au primit de la talibani, sunt în realitate false.
Aceste scrisori, dacă ar fi autentice, ar reprezenta echivalentul unei condamnări la moarte. Dar ele sunt adesea falsificate şi sunt vândute afganilor care vor să înceapă o nouă viaţă în Europa, relatează Associated Press.
Scrisorile de ameninţare, scrise de mână, erau trimise în mod tradiţional celor acuzaţi că au cooperat cu forţele guvernului de la Kabul sau cu trupele americane. Scrisorile enumerau „crimele” comise de aceştia şi avertizau că o „comisie militară” va decide pedeapsa lor. Scrisorile se încheiau în stil mafiot, insurgenţii precizând că nu îşi „asumă responsabilitatea pentru ce se va întâmpla în viitor”.
Talibanii susţin că acum nu mai folosesc asemenea scrisori. În schimb, cei care falsifică astfel de documente câştigă bine de pe urma zecilor de mii de afgani care migrează spre Europa, sperând să primească azil. Falsificatorii afirmă că o scrisoare de ameninţare convingătoare poate ajunge până la 1.000 de euro.
„Dintre scrisorile de ameninţare prezentate autorităţilor europene de afgani, aş spune că doar 1 la sută sunt reale şi 99 la sută sunt false”, a declarat Mukhamil, care a falsificat şi vândut 20 de scrisori.
El foloseşte o formulă simplă, acuzându-l pe destinatar de cooperare cu forţele afgane sau americane şi adăugând un logo al talibanilor copiat de pe site-ul lor.
„Până în prezent, am cunoscut un singur om care chiar a primit o scrisoare de ameninţare de la talibani. Celelalte sunt false”, a spus el.
Pe fondul ratei şomajului de 24% şi insurgenţei care afectează cea mai mare parte a ţării, Guvernul afgan se aşteaptă ca până la sfârşitul anului 160.000 de cetăţeni să fi plecat din ţară, de patru ori mai mulţi decât în 2013.
Germania, care se confruntă cu sute de mii de refugiaţi, a denunţat un aflux „inacceptabil” de afgani din zone relativ sigure ale ţării. Oficiul federal pentru migraţie a afirmat că este la curent cu scrisorile de ameninţare, dar a precizat că acestea au o pondere limitată în decizia de acordare a azilului.
Chiar şi talibanii, care şi-au intensificat în ultimele luni insurgenţa ce durează de 14 ani şi s-au extins în noi zone, afirmă că majoritatea scrisorilor de ameninţare sunt false.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că atunci când luptătorii suspectează că cineva cooperează cu forţele de securitate, ei contactează rudele acelei persoane pentru a-i cere să înceteze. „Nu trimitem scrisori de ameninţare, nu este stilul nostru. Doar rar folosim telefonul”, a precizat acesta.