11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum se joacă Bachus cu preţul petrolului

Cum se joacă Bachus cu preţul petrolului

Stephen Perkins, un trader de pe piaţa futures a petrolului de la Londra, a fost la originea creşterii spectaculoase – cu peste 2$ – a cotaţiei ţiţeiului Brent de anul trecut. El a cumpărat, fără comandă, 7 milioane de barili după un sfârşit de săptămână înecat în alcool.

Autoritatea de reglementare a pieţelor din Marea Britanie a emis ieri o interdicţie de cinci ani pentru un trader de petrol care, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, a cumpărat fără mandat o cantitate uriaşă de petrol, aruncând în aer preţul de pe pieţele internaţionale.

Potrivit AFP şi CNN, Stephen Noel Perkins, angajat al companei de trading PVM Oil Futures, a primit o amendă de 72.000 de lire sterline şi suspendare timp de cinci ani, după ce, ca urmare a unui sfârşit de săptămână bine scăldat de licorile lui Bachus, a adus preţul ţiţeiului Brent la maximul anului 2009 – 73,5$ per baril.

Mulţi analişti de piaţă nu şi-au putut explica de ce în dimineaţa zilei de 30 iunie 2009 cotaţiile Brent au explodat cu nu mai puţin de 2$ per baril – o creştere generată de obicei de crize geopolitice grave precum războaie sau blocarea unor rute importante de transport. Agenţiile de ştiri politice nu semnalau nici o agravare iminentă a crizei postelectorale din Iran şi nici o altă problemă în vreun punct nevralgic al industriei petroliere mondiale. Singurul indiciu pe care ceilalţi actori de pe pieţe îl aveau era acela că, în cursul primelor ore ale zilei, puţin după miezul nopţii, cineva – aparent un client foarte puternic al PVM Oil Futures – dăduse traderului său ordin să achiziţioneze nu mai puţin de 7,2 milioane de barili. Tranzacţia, cu o cantitate apropiată de întreaga producţie zilnică a Arabiei Saudite – principalul producător mondial -, se ridica la valoarea totală de 520 milioane de dolari. Cine cheltuia o asemenea sumă încercând să capteze 69% din totalul petrolului Brent tranzacţionat pe pieţele futures trebuia să aibă un motiv foarte bine întemeiat, astfel că şi alţi cumpărători i-au urmat exemplul. Complexul de tranzacţii care a urmat a dus la creşterea preţului cu aproape 2$.

Ce nu ştiau nici analiştii pieţelor internaţionale, nici marii actori ai industriei petroliere şi – bineînţeles – nici măcar Stephen Perkins era faptul că Stephen Perkins cumpărase fără nici un fel de mandat cele 7,2 milioane de barili,  folosind platforma de tranzacţii electronice de pe calculatorul de acasă, unde ajunsese după un weekend şi o zi de luni înecate în alcool.

Traderul în vârstă de 34 de ani, care suferea de alcoolism, a înţeles ce a făcut în momentul în care, în timpul conversaţiei telefonice prin care încerca să se învoiască de la serviciu pentru că „nu se simţea bine”, superiorii săi i-au cerut datele de contact ale misteriosului client care cumpărase imensa cantitate de petrol. Deşi nu îşi amintea ce făcuse, Perkins a pretins că a acţionat cu mandat, încercând să sugereze că clientul misterios chiar există – o minciună care a mărit pierderile PMV Oil Futures în operaţiunea de vânzare a celor 7,2 milioane de barili cu care nu avea ce să facă.

În total, beţia cruntă a lui Perkins l-a costat pe angajatorul său 9 milioane de dolari. Companii din întreaga lume au înregistrat de asemenea pierderi totale de peste 150 milioane de dolari.

Oricât ar părea de incredibil, cazul lui Perkins nu este cea mai mare pagubă provocată vreodată de un trader care efectuează tranzacţii neautorizate. În 1995, Nick Leeson, trader pe piaţa financiară din Singapore, a falimentat British Barings Bank, după ce a efectuat tranzacţii neautorizate în valoare de 1,3 miliarde dolari.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă