5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialCum pot scăpa elevii de probele de competenţe de la bac

Cum pot scăpa elevii de probele de competenţe de la bac

Olimpicii şi elevii care au certificate de competenţe lingvistice sau digitale, precum Cambridge sau ECDL, pot să îşi echivaleze rezultatele cu probele de la bacalaureat.

„Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene”, scrie în metodologia examenului de bacalaureat.

La cerere, elevii îşi pot echivala, de exemplu, examenul Cambrigde cu proba de competenţe în limba engleză, iar cei care au permisul european de conducere a computerului ECDL nu mai sunt obligaţi să dea proba de competenţe digitale. Astfel, elevii scapă de două examene orale şi au mai mult timp să se pregătească pentru proba scrisă la limba română.

Elevii olimpici pot să îşi echivaleze cu nota 10 proba scrisă de examen la disciplina la care a obţinut un premi.

„Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de catre MECTS au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care a obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă”, scrie în metodologia examenului de bacalaureat.

Lista concursurilor/olimpiadelor şcolare internaţionale recunoscute de către MECTS se publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pâna la începerea sesiunii speciale de bacalaureat.

MECTS recunoaşte diplomele de limba engleză emise de Universitatea Cambridge (PET, FCE, CAE, CPE, BEC), Institutul britanic (IELTS), Serviciul de Testare Educaţională (TOEFL, TOTEIC), Education Development International (LCCI, ELSA, JETSET) TRINITY College London precum şi examenele ECL.

La limba franceză, Ministerul Educaţiei recunoaşte diplomele DELF, DALF, TCF şi TEP. Elevii care au certificat de competenţe lingvistice în limba spaniolă de la Institutul Cervantes pot să nu mai dea proba de limba spaniolă la bacalaureat.

În documentul ataşat poţi vedea lista completă a examenelor recunoscute de MECTS.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
00:00:50

VIDEO. Papa Francisc recunoaște: “Nu mă simt bine”

Papa Francisc nu părea deloc bine în timp ce susținea un discurs, la o zi după ce și-a anulat o călătorie la summitul climatic...

Alege responsabil pentru firma ta cosurile de gunoi si europubele pentru colectare selectiva!

În contextul actual, unde responsabilitatea socială și ecologică devine din ce în ce mai importantă, alegerea corespunzătoare a echipamentelor pentru colectarea deșeurilor în cadrul...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...
Ultima oră
Pe aceeași temă