15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum pot cere despăgubiri fermierii afectați de embargoul rusesc

Cum pot cere despăgubiri fermierii afectați de embargoul rusesc

Bruxelles-ul a anunțat că va acorda sprijin financiar, în valoare totală de 125 de milioane de euro, pentru agricultorii europeni afectați de sancțiunile impuse de Rusia. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze fermierii români pentru a obține banii de la UE?

Agricultorii, persoane fizice, trebuie să se adreseze organizațiilor de producători, organizații care vor solicita Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură – APIA să vină și să constate despre ce cantități de marfă este vorba. Ulterior, APIA notifică Comisia Europeană (CE). Banii urmează să fie plătiți fermierilor de către APIA”, explică Dumitru Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Acesta arată că au fost stabilite sumele care se vor plăti ca despăbugiri pentru fiecare kilogram de fructe și legume în parte.

De asemenea, producătorii vor trebui să facă dovada că sunt proprietarii mărfii și că aceasta nu a fost adusă din import. “Dacă legumele sau fructele au fost oferite gratuit unor spitale, grădinițe sau centre pentru copii, agricultorii trebuie să aibă un act doveditor în acest sens. Nu pot arunca marfa la gunoi și să ceară despăgubiri, fără ca reprezentanții APIA să constate despre ce cantitate este vorba”, zice Botănoiu.

Secretarul de stat arată că pot solicita daune producătorii de mere, pere, castraveți, varză, roșii etc. Astfel, vor fi despăgubiți atât membrii organizațiilor profesionale, cât și cei care nu sunt membri, fără a se ține cont dacă exportau sau nu în Rusia deoarece poate fi vorba despre efecte indirecte asupra pieței din România.

În ceea ce privește suma totală care ar putea-o primi ca despăgubire fermierii din țara noastră, secretarul de stat spune că este prematur să se discute despre acest lucru: “A fost avansată o sumă de 10 milioane de euro, care se referea la sectorul legume și parțial la cel de fructe. Însă așteptăm să vedem ce solicitări depun agricultorii și ce cantități constată APIA”.

 

Măsurile, aplicate până în noiembrie

 

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat pentru Mediafax că, din datele aflate la dispoziţia CE, România va fi afectată, în mod direct, mai puţin decât alte state europene de embargoul rus, dar a recunoscut că pot apărea şi efecte indirecte ca urmare a faptului că în țara noastră ar putea ajunge un număr mai mare de produse europene care în mod normal erau exportate pe piaţa rusă. “În medie, în 2011-2013, România a exportat către Federaţia Rusă produse agricole şi agroalimentare în valoare de 34 de milioane de euro, dintr-un total al exporturilor extracomunitare de aproape un miliard şi jumătate de euro pe an. Aceasta înseamnă că numai 2,3% din exporturile agroalimentare româneşti au avut ca destinaţie piaţa rusească. Pentru România, impactul economic direct al restricţiilor impuse de Rusia este limitat. Sigur, dincolo de acest impact direct, ar mai putea exista efecte indirecte – dat fiind faptul că vorbim despre o piaţă comună europeană, mai multe produse decât de obicei ajunse pe pieţele din România ar putea afecta vânzările producătorilor români”, a spus Cioloș.

Însă, fermierii români trebuie să știe că toţi producătorii de legume şi fructe afectaţi de restricţiile pe piaţa rusească vor fi eligibili pentru a beneficia de măsuri de sprijinire a pieţei, în cazul în care le consideră necesare, indiferent dacă fac sau nu parte din organizaţii de producători. Măsurile se vor  aplica până la sfârșitul lunii noiembrie.  

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă