13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum este blocat turismul în Delta Dunării

Cum este blocat turismul în Delta Dunării

Intenţia Ministerului Mediului de a interzice pe canalele şi lacurile din Delta Dunării accesul navelor cu motoare mai mari de 20 cai putere a creat un nou scandal în zonă.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dat recent publicităţii un proiect de hotărâre de Guvern care reglementează circulaţia navelor în afara căilor navigabile recunoscute de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Conform acestui proiect, navele care au motoare mai mari de 20 cai putere mai pot circula doar pe cele trei braţe ale Dunării, pe Dunărea Veche, pe Canalul Caraorman şi pe câteva porţiuni mici de canale.

Protejarea biodiversităţii şi a digurilor

Ministrul Laszlo Borbely a declarat, într-o întâlnire cu autorităţile din judeţul Tulcea şi cu pescarii din Deltă, că va reglementa drastic accesul navelor puternice pe teritoriul rezervaţiei, pentru a proteja biodiversitatea şi digurile afectate de navele care circulă cu mare viteză. „Regulamentul de circulaţie navală în Deltă s-a dovedit ineficient pentru că limitarea vitezei nu poate fi controlată şi nici nu conţine sancţiuni. Am ajuns la concluzia că soluţia nu este limitarea vitezei, ci a puterii mo¬toarelor navelor”, a precizat acesta.

Guvernatorul vrea excepţii

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune că regulamentul de navigaţie în Delta Dunării nu va fi adoptat în forma în care a fost publicat proiectul. „Va fi inclusă în respectivul regulament o excepţie pentru hotelurile plutitoare tractate de nave cu motoare mai mari de 20 CP. Ele vor avea acces pe anumite trasee acvatice, dar vor fi amenajate zone de acostare. Hotelurile plutitoare nu se vor mai putea plimba oriunde prin Deltă, cum au făcut-o până acum. Navele turistice de capacitate mare vor putea ajunge doar în localităţile din Deltă, iar turiştii se vor plimba pe canale sau pe lacuri doar cu nave cu motoare mici, sub 20 CP, sau cu bărci”, a precizat Baboianu.

Hotelierii, revoltaţi

Interzicerea navelor cu motoare mai mari de 20 CP i-a revoltat pe patronii hotelurilor plutitoarelor, ai pontoanelor folosite pentru turism şi ai navelor de turism de tip hidrobuz care transportă turiştii pe cele 17 trasee turistice din rezervaţie aprobate de ARBDD. Nicolae Chichi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a declarat că “operatorii de turism spun că, dacă va fi adoptată hotărârea în forma iniţiată de Ministerul Mediului, activitatea turistică din Deltă va fi afectată dramatic”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă