Deck-ul reprezintฤ o alegere încฤ ineditฤ pentru grฤdinile de la noi. Percepลฃia comunฤ este aceea cฤ el reprezintฤ o soluลฃie de amenajare exterioarฤ costisitoare, pe care o gฤsim numai în grฤdinile amenajate de specialiลti, cu un buget extravagant.
În parte, lucrurile stau aลa. Dar trebuie menลฃionat cฤ o asemenea construcลฃie se poate face ลi cu cheltuieli mici fฤrฤ a face mari compromisuri faลฃฤ de aspectul final. Totul este sฤ ลtiลฃi mai multe lucruri despre pardoseala de exterior, poziลฃionarea optimฤ, materialele din care este confecลฃionatฤ ลi cum se realizeazฤ montarea.
Avantajul deck-ului este cฤ puteลฃi sฤ aduceลฃi afarฤ tot mobilierul de care aveลฃi nevoie, fฤrฤ ca el sฤ fie afectat de poziลฃionarea direct pe gazon. De asemenea, de multe ori terenul este denivelat sau în pantฤ, iar în acest caz singura soluลฃie ca mobilierul sฤ stea drept este cea a unui deck.
Pentru construcลฃie aveลฃi mai multe opลฃiuni. În primul rând, lemnul. E materialul clasic pentru pardoseli exterioare ลi cel mai frumos. Dacฤ folosiลฃi lemn netratat, spฤlaลฃi-l bine cu o perie înainte! Altfel, e posibil ca la prima ploaie sฤ iasฤ taninul din el, colorând fibra.
În cazul unui buget redus, puteลฃi sฤ folosiลฃi lemn de pin, pe care puteลฃi sฤ-l rindeluiลฃi, sฤ-l bฤiลฃuiลฃi ลi sฤ-l lฤcuiลฃi singuri. Dacฤ însฤ beneficiaลฃi de un buget mai mare, atunci vฤ puteลฃi gândi la o esenลฃฤ exoticฤ, deoarece este extrem de durฤ ลi de rezistentฤ la apฤ.
Iatฤ câteva sugestii: Bangkirai, Massaranduba, Ipe sau Cumaru. ลi aceste esenลฃe au nevoie de protecลฃia anualฤ oferitฤ de grundurile ลi uleiurile speciale, deoarece în timpul iernii vor sta mult timp la dispoziลฃia intemperiilor.
Dacฤ doriลฃi un deck impermeabil, foarte rezistent la ลocuri, condiลฃii meteo ลi murdฤrie, atunci vฤ puteลฃi gândi la PVC. Iar dacฤ aceastฤ variantฤ vi se pare prea „artificialฤ”, atunci e cazul sฤ vฤ gândiลฃi la un material obลฃinut prin combinarea lemnului cu plasticul.
Deck-urile de dimensiuni mici se pot construi eventual împreunฤ cu un prieten, doi. Înainte de a vฤ apuca de treabฤ, asiguraลฃi-vฤ cฤ aveลฃi tot ce vฤ trebuie: materiale, sculele necesare ลi consumabilele pe care le veลฃi folosi (cuie, plฤcuลฃe de prindere, holtzลuruburi, creion ลi sfoarฤ de marcat etc.). Apoi, dacฤ este cazul, nivelaลฃi suprafaลฃa pe care o veลฃi placa cu lemn.
În situaลฃia pe care o prezentฤm aici, deck-ul a fost construit în curtea unei case din Bucureลti. Curtea era pavatฤ cu dale din beton care nu erau tocmai plane. Cu toate acestea s-a decis ca ele sฤ fie pฤstrate ca bazฤ.
Etape de lucru:
Construirea structurii
Structura de bazฤ a fost realizatฤ din grinzi de 10×10 cm. Din acestea au fost realizaลฃi atât popii, cât ลi grinzile orizontale. Popii au fost mฤsuraลฃi ลi tฤiaลฃi în aลa fel încât sฤ compenseze denivelฤrile pavajului de bazฤ.
Bฤiลฃuirea structurii
Dupฤ ce structura a fost definitivatฤ (fiecare îmbinare dintre grinzi ลi popi a fost ranforsatฤ cu profile metalice de colลฃ), aceasta a fost bฤiลฃuitฤ. Operaลฃia este obligatorie pentru a proteja acest lemn la care nu veลฃi mai avea acces.
Montajul filelor din lemn
Pe grinzile orizontale au fost bฤtute scândurile din lemn ale deck-ului. Cuiele au fost bฤtute cât mai aproape de jumฤtatea scândurii-suport. Distanลฃa dintre scânduri a fost pฤstratฤ cu ajutorul a douฤ distanลฃiere pentru fiecare dintre cele douฤ capete de scândurฤ.
Finisarea deck-ului
Dupฤ montaj, suprafaลฃa din lemn a fost bine curฤลฃatฤ. Deoarece scândurile au fost date înainte de fixare cu o mânฤ de baiลฃ, la final ele au fost finisate doar cu un strat de lac colorat.
Costuri materiale:
20 de grinzi 10x10x400 cm 18 lei/buc = 360 lei
30 mp de scândurฤ (4x10x400 cm) = 1000 lei
5 litri baiลฃ = 200 lei
3 litri lac colorat = 150 lei