11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum alegem şi montăm perdeaua şi draperia

Cum alegem şi montăm perdeaua şi draperia

Perdelele şi draperiile au un important rol decorativ. Se spune că perdeaua „îmbracă“ orice casă şi îi conferă mai multă intimitate şi căldură. Perdeaua este ca o vază sau un tablou. Din cauza aceasta sunt mii de modele, care mai de care mai felurite ca şi cromatică şi forme. E la fel cum îţi cumperi o vază frumoasă să o asortezi în living, sau un tablou pentru dormitor.

În funcţie de materialul din care sunt confecţionate, perdelele şi draperiile pot fi naturale (in, mătase, bumbac), în acest caz fiind folosite pentru spaţii mai rustice, cu mobilier din lemn sau pentru ambient mediteranean, de mare, sau clasice (poliester, vâscoză) – cele mai folosite, uşor de întreţinut şi rezistente în timp. În funcţie de modul în care sunt confecţionate sunt perdele simple – cel mai des întâlnite şi uşor de confecţionat, panou japonez; stor roman etc.

Perdelele au un mare rol atât funcţional, cât şi decorativ. Din punct de vedere funcţional, perdelele se montează pentru a acoperi spaţiul de fereastră. În cazul în care ferestrele se întind pe o suprafaţă mare, rolul perdelei este acela de a împiedica vecinii sau curioşii să vă vadă. De aceea pentru astfel de ferestre, perdelele se recomandă a fi puse foarte creţe (la un factor de încreţire de 2,5 sau chiar 3). Astfel, ca sfat practic, pentru o perdea pentru o fereastră de 2 ml este nevoie să cumpăraţi o cantitate de material de 5 sau 6 ml. Pentru spaţii unde în faţa apartamentului este o privelişte frumoasă (parc, copaci, grădină) şi nu sunt alte case în apropiere, se pot monta perdele foarte fine, semitransparente, prin care se poate vedea şi admira peisajul. Pe de altă parte, perdeaua reprezintă o mică parte a personalităţii fiecăruia. Se spune din popor că oamenii care au perdele şi tablouri în casă sunt iubitori de artă, de frumos, sunt familişti, şi pun mare preţ pe armonia spaţiului interior. Sunt familii care petrec ore în şir pentru alegerea unei perdele şi pentru care aceasta este nelipsită în casă. Sunt şi cazuri unde casele sau apartamentele nu au ferestrele acoperite şi totul este „la vedere”.

Perdele, draperii sau jaluzele?

Jaluzelele sunt utilizate pentru spaţii mai puţin personalizate, unde nu se pune accent pe rolul decorativ, ci pe cel funcţional. Au avantajul că pot crea o perfectă izolare (blochează razele soarelui) şi de asemenea sunt rezistente în timp, se curăţă foarte uşor şi nu necesită mare atenţie (vezi utilizarea lor în spaţii publice, cabinete medicale, locuri unde traficul şi activitatea este intensă). Faţă de perdele, se degradează mult mai greu în timp şi sunt mult mai puţin pretenţioase. Pentru case şi apartamente, în schimb, sunt destul de impersonale, însă de multe ori reprezintă o alternativă mai avantajoasă din punct de vedere financiar.

Draperiile sunt folosite în principal pentru a conferi întuneric în casă, folosindu-se în mod frecvent pentru dormitor (unde lumina soarelui este deranjantă dimineaţa) iar în acest scop se utilizează materiale opace. La fel şi pentru camera copiilor. Pentru celelalte camere din casă sunt folosite cu rol pur decorativ, în spaţii ca living, dinning sau birou şi sunt de obicei poziţionate pentru a încadra fereastra, dar nu sunt trase aproape niciodată.

Alegerea în funcţie de încăpere

Fiecare încăpere are tipicul lui şi, aşa cum suntem atenţi la alegerea mobilierului, acelaşi lucru îl întâmpinăm şi la perdele. Pentru camere de copii se aleg materiale bogate coloristic (culori vesele, combinaţii de mai multe culori), materiale tematice (desene animate, animăluţe,, stele, peisaje, personaje din poveşti), şi ca şi compoziţie poliester, pentru a fi uşor de spălat (în cameră, copilul desenează atât pe pereţi cât şi pe perdele, se întâmplă mai des diverse mici „accidente cu cerneală, carioca etc.).

Pentru birou, de obicei se folosesc materiale simple, chiar uni, în culori calde. Biroul este locul unde îţi trebuie linişte şi concentrare, şi unde nu predomină latură decorativă, cât cea practică. Se pot folosi materiale nu foarte vaporoase, ci dimpotrivă.

Pentru dormitor, locul în care ne petrecem cel mai mult timp după ce ajungem acasă, obosiţi după o zi grea, sunt de recomandat materiale opace de draperii şi o perdea cât mai fină şi cu un design frumos, să ne facă plăcere să o privim dimineaţa când ne trezim. Este camera unde orice persoană alege cea mai frumoasă variantă şi practică în acelaşi timp.

La bucătărie, fiind zonă de lucru şi locul unde avem nevoie de multă lumină sunt folosite materiale simple, cu model de dungi fine sau uni, se foloseşte ca şi sistem cu precădere storul roman, care este uşor de manevrat şi practic, şi care poate fi lăsat în poziţii intermediare pe fereastră, în funcţie de câtă lumină este nevoie. Şi aici este ­necesar un material care se poate spăla uşor, ori de câte ori este cazul, şi nu pretenţios. Aici nu se pune preţ pe partea decorativă.

Pentru baie, de principiu se folosesc materiale teflonate, care nu păţesc nimic în contact cu apa şi care sunt rezistente la abur. Sunt materiale speciale pentru acest spaţiu.

Din toată casă, livingul are un rol important. Acesta este spaţiul unde îţi întâmpini musafirii şi unde stai cu prietenii într-o zi de sâmbătă. Perdelele au un rol decorativ, trebuie asortate cu mobilă şi tot spaţiul, trebuie să fie vaporoase, luminoase, se pot face eventual să cadă pe jos 5-10 cm pentru a fi cât mai elegante posibil. Sunt alese modele uni, asortate cu draperii cu model.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă