15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCum alegem finisajele

Cum alegem finisajele

Puteţi schimba atmosfera şi impune nota amenajării în casa dumneavoastră prin abordarea de soluţii moderne şi calitative, cu alte cuvinte, să alegeţi cu grijă finisajele. Printre recomandările noastre se numără profilele decorative, tapetul lavabil, vopselele decorative şi materialele textile.

Atunci când iniţiaţi demersul de renovare sau amenajare a unei locuinţe sau chiar şi al unei singure încăperi, trebuie să ştiţi din start ceea ce vreţi. Trebuie să vă conturaţi în minte imaginea finală a decorului încă de la început. Să ştiţi stilul pentru care optaţi, atmosfera pe care o vizaţi, precum şi nevoile pe care trebuie să le întâmpinaţi. Mai ales în perioada actuală, în care toţi ţinem la bugetul nostru şi tindem să îl gestionăm cu din ce în ce mai multă grijă, este indicat să luăm decizii clare încă din start.

În primul rând, fie că apelaţi la un specialist sau nu, trebuie să aveţi un plan de amenajare, un proiect pe care să îl urmaţi. Asta înseamnă definirea stilului abordat, cromatica, amplasarea mobilierului şi chiar distribuirea luminii. În funcţie de aceste elemente, vom lua următoarele deciziile, care încep cu… finisajele. Ele asigură fundalul, baza pe care se construieşte decorul şi care dă acea amprentă finală a amenajării. De aceea importanţa lor nu trebuie minimalizată! Sunt la fel de importante precum mobilierul, chiar mai importante, dacă e să luăm în calcul raportul cantitativ dintre ele, iar efectul unei combinaţii inspirate de texturi şi culori la nivelul finisajelor este nebănuit.

În acest material ne vom opri cu precădere asupra unui set complet de finisaje care reprezintă finisaje medii şi profesionale dedicate pereţilor, şi anume, profile decorative de interior şi exterior, tapet, materiale textile, vopsele decorative de interior şi exterior. Este de menţionat faptul că important în luarea deciziei privitoare la aceste soluţii este şi partea de consultanţă şi montaj. De aceea trebuie apelat la firme care oferă seturi complete de astfel de soluţii, exemplificările noastre fiind făcute cu DECORA HOUSE (vezi www.decora-house.ro).


Profile decorative de interior şi exterior

Profilele decorative de interior (foto 1, 2, 3) sunt dedicate peretelui şi tavanului, fiind produse complementare ce vin în combinaţie cu tapetul sau zugrăveala şi creează un anumit stil atât pe partea clasică cât şi modernă, dând o anumită linie. Aceasta poate fi de tip clasic, în acest caz, ea este bazată pe rotunjimi şi linii curbe (baroc), sau design modern în care predomină liniile drepte. Între aceste produse se numără plintele, brâurile, profilele de completare între tavan şi perete, coloanele, pilaştri, rozetele, scafele de lumini, cornişele. Aceste elemente se folosesc în continuare pentru orice pardoseală şi la orice culoare: o plintă mai înaltă, clasică sau modernă este necesară la orice amenajare iar tapetul necesită închiderea cu anumite profile.

În trecut aceste finisaje se realizau din ipsos, versiune care se foloseşte şi astăzi. Variantele moderne, cum sunt cele de la Decora House sunt din poliuretan de înaltă densitate, deci foarte rezistente şi mai uşor de montat, putând fi vopsite cu vopsele pe bază de apă. Profilele de exterior, dure, cu montaj rapid şi tratate împotriva intemperiilor, reprezintă finisaje superioare pentru faţadă, conferind practic întregii case o anumită ţinută şi un stil mai elegant (foto 4 şi 5).

Vopselele decorative

Acestea trebuie să fie de calitate foarte înaltă iar, faţă de o lavabilă simplă, se recomandă ca aplicarea să se facă de către o persoană cu training, totul contând în rezultatul final, de la suport până la tehnica de aplicare. Există numeroase propuneri, de la cele uni până la modele extrem de complicate. Astfel, Decora House propune  o gamă foarte diversificată de vopsele care pot imita piatra (naturală, travertinul ardezia), mătasea, sticla, fierul antichizat, lemnul etc. Ca mod de aplicare, travertinul, de exemplu, se poate folosi atât la interior, cât şi la exterior, se poate da în mai multe tonuri de culoare. Pentru interior sunt mai multe variante de produse colorate în masă şi se pot dad oar tonurile de culoare. Se pretează la casele rustice, porozitatea şi designul aducând către acest stil.

Produsele din gama stucco prezintă granulaţie aurie, prin manoperă obţinându-se un efect deosebit de spectaculos. Alte opţiuni sunt vopselele satinate care imită mătasea.

Toate vopselele decorative de interior pot fi lăcuite, se pot aplica inclusiv în băi şi bucătării, de asemenea pot fi patinate.

Ca mod de aplicare, toate produsele se dau în mai multe straturi. Există un fundal de un anumit fel, celelalte mâini dându-se în alte nuanţe, astfel încât se obţin reflexii deosebit de frumoase (foto 6).

Tapetul, un finisaj practic şi decorativ

Mereu la modă, tapetul reprezintă o alternativă de finisare şi decorare a interiorului demnă de luat în calcul (foto 7). Dacă v-aţi oprit asupra acestui tip de finisaj, aflaţi cum îl puteţi alege pe cel mai potrivit pentru casa dvs.

În afară de texturi, o altă inovaţie se înregistrează şi la nivelul tehnologiilor, propunându-se variate suporturi gen celuloză, vâscoză, mătase, aluminiu, precum şi imprimeuri, iar culorile sunt foarte imaginative (auriu, brumurii, griuri, roşu). Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, precum şi tapetul cu reflexe metalice. Dacă plafonul este foarte jos, optaţi pentru o acoperire cu linii verticale, iar pus orizontal, acelaşi tapet în dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spaţiu mic.

Nu este recomandată acoperirea cu tapet a mai multor încăperi, în special cu motive şi cromatică diferite, pentru că efectul de ansamblu va fi unul haotic. Dacă aţi ales îmbrăcarea unui perete în tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitaţi să suplimentaţi desenul cu un tablou. Dacă totuşi o faceţi, aveţi grijă ca rama acestuia să prezinte o cromatică neutră. Puteţi evidenţia cu succes cu ajutorul tapetului doar o porţiune privilegiată, ce trebuie pusă în evidenţă.

Finisaje cu materiale naturale

Pentru o amenajare caldă, relaxată şi primitoare, aveţi nevoie de câteva ingrediente „naturale” pe post de finisaje. Evitaţi materiale de tipul PAL-ului, plasticului sau metalului şi axaţi-vă pe cele naturale: piatră, lemn, fibre vegetale.

Pe acestea le puteţi folosi atât la nivelul pardoselii, cât şi al pereţilor. Nu uitaţi nici de accesoriile textile, care trebuie să fie confecţionate din fibre organice (in, bumbac, mătase, lână).

În al doilea rând, fiţi atenţi la cromatica pe care o adoptaţi. Apelaţi la tonuri care să amintească de natură. Ca atare, alegeţi ca sursă de inspiraţie marea, pădurea, plaja etc. Încercaţi de exemplu, un decor pe bază de tonuri calde de nisip şi pământ.
Propunere: DESTRA ARTE (foto 8)

Combinaţii elegante

Deşi este o nonculoare, albul poate fi folosit cu anumite texturi, pentru a reliefa mai bine culoarea cu care este asociat. De exemplu, tandemul alb sidefat-mov profund poate fi o alegere inspirata pentru un mobilier modern, iar mixul alb texturat-nuanţe de bleu şi albastru poate avea un rezultat luminos, relaxant, mediteranean. O altă sugestie: puteţi crea combinaţii elegante (ce se înscriu într-un stil britanic sau colonial) punând alături nuanţe de verde închis sau tutun, auriu şi lemn masiv.

Propunere: DECORA HOUSE (foto 9)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă