11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum alegem blatul de bucătărie

Cum alegem blatul de bucătărie

Ca oricare altă alegere, şi cea a blatului de bucătărie va avea cele mai bune rezultate dacă va fi ghidată de o metodă raţională, construită pe baza nevoilor noastre.

 

Ca mai toate obiectele dintr-o locuinţă, şi blatul de bucătărie trebuie ales în funcţie de două criterii majore: funcţionalitatea şi aspectul estetic.

Cele două criterii trebuiesc analizate cu atenţie şi acordate cu necesităţile noastre, deorece blatul este un element care va fi folosit mult timp. De asemenea, el este important pentru aspectul general al bucătăriei, pentru impresia pe care o creează.

Mai întâi trebuie să hotărâţi asupra materialului. Acestă alegere va trebui să fie ghidată de felul în care folosiţi bucătăria în viaţa de zi cu zi.

Dacă folosiţi regulat blatul pentru prepararea mâncării sau aveţi copii cărora le place să vă ajute în bucătărie, blaturile laminate sunt o alegere bună. Sunt rezistente la umezeală şi căldură, precum şi la zgârieturi. Aceste blaturi rezistă bine la uzură în timp şi sunt uşor de curăţat. Petele de ulei, vin sau alte substanţe şi chiar vasele fierbinţi nu le provoacă nici un prejudiciu.

Blaturile din lemn masiv nu sunt la fel de rezistente, dar creează în bucătărie o atmosferă plăcută şi primitoare. Aceste blaturi trebuiesc lăcuite periodic pentru a proteja lemnul de pete sau crăpături şi pentru a împiedica infiltrarea apei.

Blaturile din lemn au avantajul că pot fi înnoite. Dacă după un timp suprafaţa lor arată învechită şi obosită, o puteţi reîmprospăta prin şlefuire şi prin aplicarea unui strat de lac.

Al doilea criteriu de alegere, pe care ar trebui să-l aveţi în vedere, este stilul. Alegeţi blatul în acelaşi timp şi după aceleaşi criterii estetice cu uşile pentru bucătărie şi fronturile pentru sertare.

Blaturile sunt o parte integrantă a bucătăriei, una din cele mai vizibile, împreună cu alte articole importante, cum ar fi uşile pentru corpuri sau pardoselile. Modalitatea în care materialele, culorile şi formele acestora sunt combinate este cea care conferă un stil personal bucătăriei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă