11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum a trecut de deputaţi legea care elimină taxele la facultăţile de...

Cum a trecut de deputaţi legea care elimină taxele la facultăţile de stat

Un proiect de lege propus de doi parlamentari PDL care predau la facultăţi particulare şi care prevede eliminarea locurilor cu taxă de la universităţile de stat fost adoptat de Camera Deputaţilor. Împotriva  proiectului se pronunţă actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, dar şi predecesoarea sa din PSD Ecaterina Andronescu.

Proiectul de lege care stipulează că tinerii pot studia la facultăţi de stat doar în limita locurilor subvenţionate de la buget a fost adoptat tacit de prima cameră sesizată, în lipsa unei dezbateri şi a unui vot asupra proiectului. Anunţul a fost făcut ieri de Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Textul a fost adoptat pentru că nu a existat cvorum în Comisia pentru Învăţământ a Camerei, iar atunci când a fost cvorum au fost dezbătute alte proiecte, aflate de mai multă vreme pe lista parlamentarilor, spune Cristian-Sorin Dumitrescu (PSD), preşedintele Comisiei. El dă vina chiar pe colegii de partid ai iniţiatorilor legii, cei 15 deputaţi PDL care nu au participat la două dintre şedinţele comisiei, în care proiectul ar fi trebuit discutat. “Dacă ei nu sunt în stare să-şi promoveze proiectul, eu ce să le fac?”, spune Dumitrescu.

Parlamentari – profesori la privat

Textul prevede că învăţământul superior de stat este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern, iar în cele particulare, învăţământul este cu taxă, în cuantumul stabilit de Consiliul de Administraţie sau de Senatul universitar.

Propunerea legislativă mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi într-o promoţie şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare. Iniţiatorii legii sunt Cătălin Croitoru, fost lider sindical şi în prezent lector la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir din Bucureşti, şi Petru Filip, care predă şi la stat, la Universitatea Oradea, dar şi la privat, la Universităţile Agora din Oradea şi Dimitrie Cantemir din Bucureşti. Proiectul celor doi parlamentari ai partidului de guvernământ este o încercare de modificare a Legii Educaţiei, care a intrat anul acesta în vigoare după ce Executivul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

“Încercare de drenare a banilor către învăţământul privat”

De altfel, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au criticat iniţiativa celor doi liberal-democraţi şi au precizat că instituţia şi Guvernul nu agreează nici o modificare la Legea Educaţiei. Ministrul Daniel Funeriu şi-a criticat colegii de partid, declarând pentru România liberă că “interese ilegitime, apărate inclusiv în Parlamentul României, care nu au fost acceptate în legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, încearcă să intre pe uşa din dos”. El a spus, de asemenea, că prin acest proiect de lege se încearcă promovarea nepotismului.
Ministrul a mai spus că se va opune adoptării legii în Senat, care este cameră decizională.

“Majoritatea guvernamentală din parlament şi cei care înţeleg că învăţământul superior e o miză nu-l vor lăsa pe mâna celor care l-au distrus în ultimii 20 de ani,” a declarat Funeriu.

Consilierul ministrului, Tudorel Urian, vede în acest proiect de lege “o încercare de drenare a banilor către instituţiile private” de învăţământ, ceea ce ar însemna o discriminare pozitivă a acestora. În prezent, adaugă el, există o egalitate de şanse între facultăţile de stat şi cele priavate. Totuşi, “se pare că există o scădere a interesului tinerilor pentru studii superioare şi nu mai e o afluenţă aşa de mare la facultăţile particulare”, adaugă Urian.

Universităţile nu vor să renunţe la locurile cu taxă

Ministerul Educaţiei şi-a câştigat deja un aliat din opoziţie: Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, rector al Unversităţii Politehnice din Bucureşti. “Vă asigur că legea nu va fi adoptată de Senat. Pentru Univeristatea Politehnică, eliminarea locurilor cu taxă nu ar fi o mare problemă, pentru că noi avem doar câteva sute de locuri cu taxă din totalul de 25.000 de studenţi. În schimb, pentru alte universităţi de stat ar fi o mare pierdere,” a spus Andronescu.

Şi reprezentanţii Universităţii din Bucureşti şi-au exprimat opoziţia faţă de această iniţiativă legislativă, afirmând că aceasta încalcă autonomia universitară. “Dacă studenţii care nu sunt admişi pe locurile de la buget vor fi impiedicaţi să mai frecventeze universităţile publice, opţiunea liberă a acestora este anulată, iar ei sunt dirijaţi artificial spre alte instituţii”, arăta conducerea Universităţii într-un comunicat.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă