11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum a acoperit „valul USL" Transilvania de Nord

Cum a acoperit „valul USL” Transilvania de Nord

După alegerile din 10 iunie, în Regiunea Nord-Vest, USL-ul controlează autoritar consiliile locale din trei reşedinţe de judeţ, Baia Mare, Zalău şi Oradea.

 

Alegerile locale din 10 iunie au răsturnat situaţia politică în România, iar reprezentanţii Uniunii Social-Liberale (USL) au preluat controlul autoritar în majoritatea judeţelor şi oraşelor ţării. În regiunea de dezvoltare nord-vest, chiar dacă această alianţă este majoritară în toate consiliile locale, totuşi există diferenţe mari între două sau mai multe reşedinţe de judeţ.

Baia Mare este unul dintre oraşele importante din această parte a ţării unde USL-ul deţine puterea în cadrul Consiliului Local (CL). Aici, primarul Cătălin Cherecheş (USL) are de partea sa 17 consilieri ai acestei alianţe politice (PSD+PNL+PC), din totalul de 23 de consilieri locali.

Celelalte şase posturi sunt împărţite frăţeşte între PDL-UNPR, UDMR şi PP-DD, fiecare cu câte două mandate. În aceste condiţii, USL-istul Dumitru Matei nu a avut nici o emoţie în a deveni din nou viceprimar, în timp ce a doua astfel de funcţie i-a revenit tot unui fost viceprimar, Istvan Ludescher, reprezentantul UDMR. Cam la fel stă situaţia şi în Zalău, acolo unde USL-ul domină categoric componenţa Consiliului Local. Astfel, primarul Radu Căpîlnaşiu, care a câştigat un nou mandat de primar tot din partea acestei alianţe politice, va avea lângă el la şedinţele administraţiei locale 12 consilieri USL, mai mult de jumătate din numărul total al consilierilor locali, 21.

Restul mandatelor a fost împărţit, de asemenea în mod egal, de către PDL, UDMR şi PP-DD, care au câte trei consilieri. Odată rezolvată de la sine majoritatea în Consiliul Local, reprezentanţii USL-ului au dat dovadă de cavalerism şi au propus o femeie pentru postul de viceprimar. Fără emoţii, Daniela Coţa a fost votată în această funcţie de către 15 membri ai CL Zalău, însă o situaţia interesantă a fost creată pentru ocuparea celei de-a doua funcţii de viceprimar. Aici, reprezentantul UDMR, Nicolae Fazakas, a fost ales viceprimar numai după ce partidul din care face parte a retras sprijinul politic pentru alţi consilieri.

“Numirea lui Fazakas a fost un gest de prietenie faţă de comunitatea maghiară”, a declarat Alexandru Lakatos, preşedintele UDMR Zalău, referitor la instalarea în funcţia de viceprimar chiar al directorului economic de la Transurbis, societatea care asigură transportul public în Zalău.

USL, majoritar şi în Oradea

Un al treilea oraş reşedinţă de judeţ în care USL-ul stă liniştit pe scaunele de Consiliu Local este Oradea, acolo unde reprezentanţii acestei alianţe deţin 18 mandate din totalul de 27 existente. În acest clasament al puterii locale urmează UDMR-ul, cu şase consilieri şi PDL-ul, care are trei reprezentanţi. Spre deosebire de alte oraşe importante ale ţării, în Consiliul Local Oradea nu există nici un mandat de consilier din partea PP-DD, partidul surpriză la alegerile din 10 iunie. Cum USL-ul a câştigat detaşat şi alegerile pentru primărie, prin candidatul Ilie Bolojan, în faţa UDMR-ului, acesta din urmă a rămas fără vreun post de viceprimar, însă, de altfel, nici nu a mai propus pe nimeni pentru această funcţie.

Cele două mandate au fost împărţite de către PSD şi PNL, astfel că Ovidiu Mureşan, respectiv Mircea Mălan, sunt noile ajutoare ale lui Ilie Bolojan la conducerea Oradei. În Satu Mare, situaţia rămâne favorabilă USL-ului, însă acesta nu domină atât de clar majoritatea în Consiliul Local. Din cele 23 de mandate, 12 sunt ale respectivei alianţe politice, însă UDMR-ul stă mult mai bine la acest capitol decât în alte oraşe, cu nouă mandate, chiar dacă a pierdut alegerile pentru primărie în dauna USL-ului. Cei de la PDL au şi ei două mandate, însă, acest lucru nu i-a ajutat deloc la propunerile pentru viceprimar, cum de altfel nici UDMR-ul nu a avut nici o şansă. Marcela Papici (PNL) şi Radu Roca (PSD) au obţinut voturile necesare din partea colegilor de alianţă, în timp ce Gabor Kereskenyi şi Csaba Maskulik, propuşi de UDMR, au primit doar voturi din propriul partid. Astfel, după o perioadă de domnie în fruntea administraţiei locale sătmărene, UDMR-ul se vede dat deoparte atât din funcţia de primar, cât şi din cele de viceprimar.

Clujul, cel mai tensionat

De departe, cea mai strânsă şi tensionată luptă se dă în Consiliul Local Cluj-Napoca. Acolo, victoria candidatului PDL la primărie, Emil Boc, a atras după sine şi locuri multe pentru acest partid în cadrul CL, însă chiar şi aşa USL-ul are mai multe mandate. Din cele 27 de mandate de consilieri, 12 le revin alianţei formate din PSD şi PNL, în timp ce PDL-ul se mulţumeşte cu 10 reprezentanţi. Lupta se dă pentru atragerea celor patru consilieri UDMR, care, astfel, au o importanţă consistentă în crearea majorităţii.

Celălalt loc disponibil în CL Cluj i-a revenit lui Iuliu Ţâgorean, de la PP-DD, un simplu martor al şicanelor şi ironiilor de la aproape fiecare şedinţă a administraţiei locale clujene. O bătălie aspră a fost dată, aşa cum era de aşteptat, pentru funcţiile de viceprimari. PDL şi UDMR nu au uitat că au fost parteneri de guvernare la un moment dat şi au avut grijă ca Gheorghe Şurubaru, respectiv Anna Horvath, să primească fiecare numărul necesar de voturi, 14, cu unul singur mai mult decât cele primite de Mircea Jorj şi Steluţa Cătăniciu, propunerile USL-ului. Astfel, Consiliul Local Cluj-Napoca a fost demonstraţia pură prin care USL-ul, deşi victorios pe liste, poate pierde toate luptele importante din cadrul administraţiei locale.

Bătălie USL-PDL şi în Bistriţa

USL-ul are cei mai mulţi consilieri locali şi în Bistriţa, oraş în care această alianţă politică are drept principal adversar PDL-ul. Astfel, din cei 21 de consilieri, USL are 10 mandate, iar PDL deţine şase reprezentanţi în Consiliul Local. Lupta pentru majoritate se dă cu cei doi consilieri ai PP-DD şi PER, dar şi cu Attila Antal, singurul reprezentant UDMR din consiliu. USL-ul şi-a împărţit, însă, fără emoţii cele două funcţii de viceprimari, acolo unde PSD-istul George Avram şi liberalul Ioan Peteleu au devenit noile ajutoare ale primarului USL, Ovidiu Creţu.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă