25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCulturi „ca pe apă“ în Sibiu

Culturi „ca pe apă“ în Sibiu

O echipă sibiană, formată din șase cercetători, a adus în Transilvania una dintre cele mai avansate tehnologii din lume, în domeniul culturilor hidroponice.

Un start-up în care lucrează o echipă de şase cercetători, ingineri agronomi şi farmacişti a adus la Sibiu tehnologia necesară culturilor hidroponice. Această societate funcţionează în judeţul Sibiu, acolo unde deţine o seră experimentală de 160 de metri pătraţi, în care cultivă iarbă furajeră, seră dezvoltată în colaborare cu Institutul de Montanologie din localitatea Cristian.

Noutatea în acest caz este că cercetătorii care au dezvoltat acest sistem nu folosesc nici o substanţă chimică pentru a creşte iarba furajeră, ci doar apă, pe care o recirculă până când nu mai are nutrienţi. Rezultatul: o cantitate mare de furaj de calitate, obţinut de pe o suprafaţă mică. În plus, societatea a dezvoltat şi un sistem de filtrare a apei care este folosit în zone ale globului unde apa potabilă este foarte puţină sau chiar inexistentă.

O soluție pentru viitor

Societatea Khar&Partners este condusă de Khaled al Mezayen, un tânăr român dintr-o familie internațională, care consideră că produsele dezvoltate de firma sa vor avea o contribuţie majoră în viitor, atât în ceea ce priveşte asigurarea hranei, cât şi a apei potabile.

“80% din terenul arabil din lume este folosit pentru hrana animalelor. Dacă reducem numai cu 5% această suprafaţă, deja vom avea la dispoziţie 25% din totalul terenului arabil pentru hrana umană. În acest fel, putem hrăni mai mulţi oameni. Cum facem acest lucru? Noi ne-am gândit să cultivăm iarbă furajeră pe un sistem hidroponic. Putem să creştem pe o suprafaţă redusă o cantitate destul de mare de furaje pentru animale. Pe 160 de metri pătraţi creştem aproximativ o tonă de iarbă furajeră proaspătă pe zi. Asta înseamnă 365 de tone pe an”, a explicat Khaled al Mezayen.

Hidroponia există de peste 2.000 de ani. A fost redescoperită în anul 1930, de un profesor universitar din California. Noutatea sistemului utilizat la Sibiu constă în faptul că nu foloseşte nici un produs chimic pentru obţinerea ierbii furajere, ci doar apă și nutrienți naturali.

Pentru că planta nu consumă energie să se apere, să caute hrană sau apă în sol şi îşi foloseşte energia numai să crească, acest lucru se întâmplă mult mai repede, anume în şapte zile, în loc de aproximativ patru săptămâni.

Ca o activitate complementară hidroponiei, compania Khar&Partners a dezvoltat şi o divizie care are drept obiectiv filtrarea apei prin metode fizice, nu chimice.

Potenţialii clienţi pentru soluţia hidroponică sunt fermele mari de animale, hergheliile și, în general, marii consumatori de masă vegetală, inclusiv consumatorii industriali. Această soluţie este potrivită mai ales în zonele de deşert, unde nu există nici teren arabil, nici apă suficientă. Soluţia pentru filtrarea apei a fost cumpărată, până acum, în special de ONG-uri care activează în zonele aride ale lumii și care doresc să ofere această tehnologie comuni­tăților care nu își pot permite să investească în filtrele scumpe oferite de marile corporații. Soluția dezvoltată cu ajutorul cercetătorilor sibieni este preferată de mulți cumpărători deoarece utilizează cu totul alte principii decât celelalte filtre de apă utilizate până acum.   

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...
Ultima oră
Pe aceeași temă