13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCulisele războiului pentru caii de la Letea

Culisele războiului pentru caii de la Letea

Fundaţiile care se ocupă de protecţia animalelor au solicitat de la autorităţile tulcene aproape 2.000 de hectare de teren, gratuit, pentru găzduirea cailor sălbăticiţi. Autorităţile au respins propunerea, motivând că animalele ar fi distrus habitatele protejate.

 

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Direcţia Silvică Tulcea şi Primăria C.A. Rosetti au făcut publice documente care, în opinia lor, dovedesc interesele financiare ale asociaţiilor care au luat apărarea cailor din Deltă. Conform acestora, fundaţia „Arca lui Noe” a iniţiat, în urmă cu trei ani, primul proiect cu finanţare UE care viza „salvarea cailor de la Letea, mutarea lor într-un ţarc de 950 de hectare, dresarea animalelor sălbatice şi utilizarea lor pentru activităţi turistice”. Proiectul urma să se deruleze pe parcursul a mai multor ani, iar cheltuielile pentru 3.000 de cai ar fi fost de câteva milioane de euro.

ARBDD a refuzat transferul terenului pe motiv că se află în administrarea Direcţiei Silvice Tulcea. Şi Direcţia Silvică a refuzat cedarea terenului cu titlu gratuit, motivând că ” are statut de zonă protejată, unde sunt interzise activităţi economice. Pe grindul respectiv se află două habitate sălbatice protejate, care ar fi distruse de miile de cai transferaţi aici”. Aurel Cârlan, agent agricol la Primăria C.A. Rosetti, spune că „demersul fundaţiei privind constituirea unei ferme de mii de cai la Sfiştofca a fost blocată de proprietarii de animale din comuna C.A. Rosetti, care au refuzat să renunţe la animale, deşi au primit promisiuni de despăgubiri”. În 2010, Fundaţia „Arca lui Noe” a renunţat la proiectul „Nu mor caii când vor câinii” şi a părăsit comuna C.A. Rosetti.

1.000 de hectare

Tot în 2010, fundaţia „Vier Pfoten” şi Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta” au iniţiat proiectul „Caii sălbatici-Letea”. Kuki Bărbuceanu, project manager Vier Pfoten România, a solicitat ARBDD şi Direcţiei Silvice Tulcea să pună la dispoziţia fundaţiei respective, gratis, aproximativ 1.000 ha în zona Cardon-Sfiştofca pentru derularea proiectului „Caii sălbatici-Letea”. Cele două instituţii au răspuns că nu pot dona terenul public solicitat pentru că organizarea unei ferme zootehnice de 3.000 de cai ar distruge habitatele periclitate din zona respectivă.

Arealele speciale, singura soluţie

Reprezentantul „Vier Pfoten”, Kuki Bărbuceanu, a declarat că asociaţiile de protecţie a animalelor solicită terenurile de la Cardon-Sfiştofca pentru a crea un areal de îngrijire a cailor. „Vom acţiona în parteneriat cu autorităţile pentru salvarea cailor de la Letea”, a spus el. În opinia asociaţiilor, arealele speciale sunt singura soluţie de a salva caii sălbatici din Deltă.

De ce se opune ARBDD?

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune că proiectul privind salvarea cailor de la Letea este nerealist. „ Caii respectivi, iarna, pun în pericol existenţa Pădurii Letea, cea mai veche arie protejată din România, pentru că devorează lăstărişul şi coaja copacilor protejaţi. După aproape un deceniu de discuţii cu Primăria C.A. Rosetti şi cu populaţia locală, am convenit ca proprietarii să păstreze cel mult 200 de cai, iar restul să fie extraşi din pădure. Soluţia aleasă de localnici a fost vânzarea animalelor bolnave şi a celor care le prisosesc unor firme care le abatorizează”, a precizat Baboianu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă