20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCui făcea ”confidențe infracționale” Sorin Oprescu

Cui făcea ”confidențe infracționale” Sorin Oprescu

Sorin Oprescu i-ar fi făcut “confidenţe infracţionale” lui Bogdan Cornel Popa, căruia i-ar fi spus câți bani a cerut fostul director Mădălin Dumitru în schimbul tăcerii, potrivit documentelor procurorilor DNA, relatează Mediafax.

Astfel, la finalul întâlnirii, Oprescu i-ar fi spus lui Popa că vrea să îi povestească “ceva la ureche”, “o surpriză neplăcută pentru mine pe următoarea chestie”.

Citește și: Primarul Sorin Oprescu, ARESTAT după un flagrant. Filmul evenimentelor

“Mădălin a vorbit cu Mircea … și Mircea mi-a spus: «Bă, ăsta a zis „Dom’le, și eu am tăcut din gură!». Păi și ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?, «Dom’le, îmi dai și mie 10.000 pe lună!», i-ar fi detaliat Oprescu.

Anchetatorii susţin că “Mădălin” este Mădălin Dumitru, fostul director al Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice din Primaria Capitalei până în 5 iunie 2014, când a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție petnru că ar fi cerut comisioane pentru contracte derulate de instituția pe care o conducea, fiind trimis în judecată în 19 decembrie 2014.

Mădălin Dumitru a fost arestat la domiciliu până la termenul din 26 iunie 2015, ulterior fiind judecat sub control judiciar.

“În ciuda susținerii menționate mai sus («Păi și ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?»), ulterior inculpatul Oprescu Sorin Mircea a învederat cum a încercat să «o sprijine pe soție», mai exact arătând că «Lu’ ăsta chiar nu știu, pentru că nevastă-sa e puțin cam ciudată. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocați …». Mai mult, în continuare Primarul a învederat cum a negociat suma cerută drept «preț al tăcerii», învederând că «[…] Eu cu … 18, vreo 20 să zicem …», «Și-atuncea am căzut de acord așa că na, …, după ce termină cu …», «O să conteze pe un 5.000 și-am trecut pe …, ca să pun să …»”, au mai scris procurorii în documentele ciate.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, marţi, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ştefănel Marin (UNPR) în funcţia de primar interimar.

Edilul şef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susţin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

“Executantul păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, diferenţa de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinaţii: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Cele mai citite

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...
Ultima oră
Pe aceeași temă