22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCu cine se bat Băsescu şi intelectualii lui curajoşi: cu Monica Macovei?

Cu cine se bat Băsescu şi intelectualii lui curajoşi: cu Monica Macovei?

Traian Băsescu şi-a început mandatul de preşedinte alături de Monica Macovei şi pare să vrea să-l încheie lângă Elena Udrea. Preşedintele a glisat mereu între cele două: între europenismul modern al Monicăi Macovei şi provincialismul oportunist al Elenei Udrea, încercând să se folosească de principiile uneia şi de pragmatismul celeilalte.

A tranşat oare Traian Băsescu această ecuaţie în favoarea frumoasei blonde care aspiră la preşedinţia PDL? Atacând-o pe Monica Macovei, vrea oare preşedintele să decredibilizeze lista pentru europarlamentare a democrat-liberalilor, pentru ca în final să-i construiască Elenei Udrea un culoar prin care să preia partidul? Sau a lansat atacul împotriva fostei ministre a Justiţiei doar pentru a se răzbuna, după ce astă-primăvară Monica Macovei a criticat, inclusiv la Bruxelles, trocul pe care l-a făcut preşedintele cu premierul pentru numirea procurorilor-şefi?

Indiferent care ar fi motivele ce l-au determinat pe Traian Băsescu să sune asaltul asupra Monicăi Macovei, această strategie lucrează doar în favoarea lui Victor Ponta şi a adversarilor preşedintelui. Într-o perioadă în care PSD tinde să acapareze întreaga putere şi să destabilizeze justiţia, iar PNL se joacă de-a democraţia în USL, Traian Băsescu ar fi mult mai avantajat dacă ar strânge rândurile cu oamenii care i-au fost devotaţi, nu doar în vorbe, ci şi în fapte.

Monica Macovei a fost lângă Traian Băsescu în toate momentele sale grele, la suspendarea din 2007 şi la cea din 2012. Şi-a folosit toate relaţiile personale pe care le are în cancelariile occidentale pentru a le demonstra oficialilor europeni că anul trecut România a fost victima unei lovituri de stat. A construit cu ajutorul lui Traian Băsescu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI), continuând să se bată pentru ca aceste instituţii să rămână neschimbate chiar şi atunci când preşedintele a crezut că e mai bine să negocieze funcţiile de la şefia DNA cu Victor Ponta.

Spre deosebire de cei mai mulţi politicieni autohtoni, Monica Macovei are idei pe care reuşeşte să le pună în practică şi chiar zilele acestea Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European i-a votat, cu o majoritate covârşitoare, raportul-directivă pentru confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracţiuni. Cu alte cuvinte, dacă această directivă va trece de plen, toate averile obţinute de infractori în mod nejustificat de-a lungul timpului şi care au fost trecute pe numele prietenilor sau rudelor vor putea fi confiscate pentru a nu reintra în circuitul infracţional.

Ceea ce nu mai poate face în mod nemijlocit în România, Monica Macovei reuşeşte să pună în aplicare prin intermediul Parlamentului European, iar legile de acolo vor avea efecte implicite şi în România. În vreme ce parlamentarii PSD şi PNL au legalizat corupţia, Macovei a reuşit să impună confiscarea extinsă a bunurilor infractorilor.

De ce nu preia Traian Băsescu ideea Monicăi Macovei ca o continuare firească a traseului anticorupţie pe care cei doi l-au parcurs împreună, în loc să o pună la colţ că nu pleacă din PDL? De ce doar rămânerea Elenei Udrea în partid e benefică, eficientă şi morală? De ce intelectualii din jurul lui Băsescu preferă, la rândul lor, să se bată cu Monica Macovei în loc să se ia la trântă cu Victor Ponta?

Ce au făcut în politică Adrian Papahagi, Teodor Baconschi şi Cristian Preda, care o acuză pe Monica Macovei că tace, doar fiindcă nu vor să audă ce spune fosta lor aliată? Ce idei politice au intelectualii care gravitează în jurul preşedintelui? Unde erau ei când Macovei se bătea pentru reforma justiţiei singură cu un Parlament plin de politicieni misogini? Cât de curajoşi sunt aceşti bărbaţi care îşi imaginează că vor fi mângâiaţi pe cap de Traian Băsescu doar fiindcă au sărit la gâtul unei femei care singură a făcut mai mult decât un partid întreg?

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă