16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCu ce greutăţi se luptă urmaşele lui Hercule

Cu ce greutăţi se luptă urmaşele lui Hercule

Halterele par a fi, la prima vedere, un sport bărbătesc, dar nu este aşa. Constanţa a dat unele dintre cele mai valoroase halterofile nu numai din ţară, dar şi din Europa. Laura Pricop, campioană europeană şi naţională, este una dintre ele. Din păcate, ‬a decis să se retragă deşi are doar 16 ani. În ciuda acestui fapt, Constanţa are pe cine să se bazeze la viitoarele întreceri, naţionale sau internaţionale. Secţia de haltere de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” este o adevărată fabrică de sportivi de performanţă, în ciuda faptului că nu sunt condiţii de pregătire dintre cele mai bune.

 

Angheluş Beşleagă, antrenorul de campioni

Selecţia este făcută de antrenorul Angheluş Beşleagă. „Acum sunt doar 4 copii din Constanţa, din peste 20 de sportivi care pot face performanţă. Toată secţia are peste 50 de elevi. Mulţi nu au viitor în haltere. Este greu să aduci copii la haltere. Mă rog de un prieten care are maşină şi merg pe la şcolile din judeţ, întreb profesorii de sport, mă mai uit şi eu”, ne explică Angheluş Beşleagă.

Au furat barele şi le-au dus la fier vechi

A încercat să facă o sală în comuna sa natală, dar a rămas fără bare pentru că i-au fost furate.  „Am încercat să fac o sală la Nisipari în 2007. A dat roade pentru că de acolo a venit Laura Pricop. Tot de acolo vine şi Ionela Broască, vicecampioană europeană şi ea. Mai este o fată care de la anul va avea şi ea un cuvânt de spus, Bianca Dumitrescu. Nu am fost însă sprijinit şi chiar mi-a fost spartă sala şi au furat fierul. Eu am dat pe o bară o mie de euro şi ei au dus-o la fier vechi unde au dat-o cu 20 de lei cel mai probabil”, povesteşte antrenorul.

Greu fără bani

Dacă pentru majoritatea oamenilor sacoşa de la cumpărături este uneori o povară, pentru sportivele de la LPS 7-8 tone sunt un fleac. Aceasta este greutatea medie pe care o halterofilă o ridică la un antrenament de 2 ore si jumătate. „La un antrenament o sportivă ridică peste 7-8 tone, asta în condiţiile în care mănâncă de 10 lei pe zi. Acum ne pregătim pentru Campionatul Mondial care va avea loc în luna aprilie, la Taşkent, în Uzbekistan, nu am cele necesare pentru a face o pregătire corespunzătoare. Transportul şi cazarea acolo sunt asigurate de Federaţia Române de Haltere. Prin performanţele noastre, la începutul anului trecut am primit două burse olimpice. Acestea constau în acordarea de fonduri pentru hrană în limita a 40 de lei pe zi de copil. Din păcate, eu îmi doream să obţin şi a treia bursă olimpică, deoarece mai am o sportivă ce se pregăteşte pentru mondiale, Dudogu Georgiana. Retragerea Laurei Pricop a făcut ca această bursă să îi rămână Georgianei, nu am pierdut-o, dar puteam avea trei astfel de burse”, declară Beşleagă care primeşte totuşi ajutor din partea unui om de afaceri. „Am fost la multe întreceri internaţionale şi nu se compară cu ce condiţii avem noi. Până şi bulgarii sunt mai dezvoltaţi ca noi la capitolul condiţii de antrenament. Performanţele au venit datorită implicării mele. Sala în care ne antrenăm a fost refăcută de mine. Am primit ajutor din partea unui prieten, Florin Stoian, care deţine o fermă. Nici el nu ne poate oferi multe, dar ne-a oferit totuşi fonduri pentru a reface sala, adică 10.000 de lei, ne mai dă bani pentru medicaţie, şi altele”, mai povesteşte tehnicianul.

Pentru o fată venită dintr-o familie săracă, câştiguri de 4.000 sau 8.000 de euro anual sunt foarte bune, mai ales la vârste atât de fragede.

Recent retrasă din activitate, Laura Pricop a câştigat 8.000 de euro în 2010. O lege aberantă a dus însă la stoparea premierilor, iar Angheluş Beşleagă spune că îi este din ce în ce mai greu să îi motiveze pe sportivi. „Dacă ne gândim că o astfel de fată provine din familii cu venituri reduse, câştigă foarte bine. Ca să o dau exemplu pe Laura Pricop, în 2010 ea a câştigat vreo 8.000 de euro, din premiere şi mai multe cadouri. În 2011 a câştigat din nou cam 4.000 de euro, iar 2012 a fost unul mai sărac. S-a introdus acea lege aberantă care interzice premierea performanţelor. Nu toţi ies campioni europeni şi mondiali, nu avem cum să îi ţinem dacă nu le oferim şi lor ceva să simtă satisfacţia câştigului. Să nu mai vorbim de seniorat. Când ajung acolo, dacă nu au stimulentul financiar dau peste tot felul de probleme. Uneia îi vine să se mărite, altul e trimis la muncă de părinţi că nu îl pot susţine la antrenamente în continuare şi tot aşa”, explică tehnicianul. 

Există viaţă după Pricop

Laura Pricop era cea mai titrată halterofilă constănţeană, dar nu era şi singura. Georgiana Dudogu este marea speranţă a Constanţei, iar antrenorul o consideră mai bună decât Pricop.

„Ea cred că va ajunge mult mai bună decât Laura Pricop deoarece a făcut progrese remarcabile. În septembrie a făcut un an de când practică halterele şi deja e la un nivel la care putem spera la medalii mondiale”, spune Beşleagă despre Georgiana.

Ionela Broască, vicecampioană europeană, continuă şi ea pregătirea la LPS şi, alături de ea, destule sportive suficient de puternice şi capabile să o facă uitată pe Laura Pricop. 

Georgiana vrea pe podium la Mondiale

 „A venit domnul profesor să facă selecţie şi am vrut să fac haltere. Părinţii au fost de acord şi am ajuns aici. Acum sunt cazată aici la Liceul cu Program Sportiv  şi îmi place ce fac. Sper să merg bine la Mondiale şi sper să prind podiumul”.

Georgiana Dudogu, halterofilă

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă