11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCtitoria politică bate criza

Ctitoria politică bate criza

În timp ce pensiile credincioşilor scad cu 15 la sută, politicienii din Maramureş sunt mândri că au făcut rost de bani pentru lăcaşuri de cult.

După ce gestionarea balcanică a crizei economice a declanşat protestele vehemente ale românilor, ieşiţi în stradă să ceară demisia Guvernului, acesta încearcă să contracareze nemulţumirile cauzate de măsurile de austeritate impuse populaţiei prin… slujbe bisericeşti. De aceea, din fondul de rezervă al Guvernului, politicienii au repartizat peste 18,5 milioane de lei ca sprijin pentru biserici şi mănăstiri. Principalul câştigător al strategiei de calmare clericală a laicilor este judeţul Maramureş, care a primit aproximativ 12% din suma totală, respectiv 2.407.500 lei, bani care vor merge la 69 de unităţi de cult. Banii vor fi folosiţi pentru continuare construcţiilor de biserici, aşa cum a cerut Patriarhia, convinsă că în acest fel „va putea fi depăşită criza economică”.

Bani prin surprindere

Cea mai câştigată este o bisericuţă greco-catolică dintr-un mic sat populat de etnici ucraineni, Valea Vişeului. Acesteia i s-au repartizat 300.000 de lei pentru “reabilitare”, deşi n-are nevoie pentru că este nou-nouţă. E drept, preotul Vasile Colopelnic, care are 32 de familii de enoriaşi, spune că le-ar trebui ceva bani să plătească iconostasul, dar n-au cerut nimic. “Am facut o cerere la Prefectură, să ne dea cât pot… Poate dânşii au trimis mai departe… 300.000 de lei?”, s-a întrebat, surprins, preotul Colopelnic. Ajutor semnificativ au primit şi Biserica ortodoxă “Sf. Vasile cel Mare” din Baia Mare, care va primi 180.000 de lei pentru continuarea construcţiei, dar şi biserica greco-catolică din satul Brebeni, beneficiară a sumei de 150.000 de lei. De pe lista ajutoarelor nu au fost uitate nici Catedrala Ortodoxă “Sf. Treime” din Baia Mare, care conform planurilor va fi întrecută doar de Catedrala Mântuirii Neamului, iar aceasta urmează să primească 100.000 lei, biserica din orăşelul Ulmeni (80.000 de lei) şi cea din satul Coroieni, ajutată cu 60.000 de lei. Sighetenii vor trece pe lumea cealaltă în condiţii mai bune, mai ales că pentru repararea capelei funerare de la biserica reformată s-au trimis 69.000 de lei din fonduri guvernamentale.  

Lăpuşul, cel mai câştigat

Zona cea mai susţinută este cea a Lăpuşului, de unde provin capii locali ai PDL, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, şi deputatul Doru Leşe. Acolo, fiecare biserică din sat, cătun sau fundatură, de la Borcut, Inău, Boiereni, Răzoare, Cufoaia, Dumbrava, Stoiceni sau Dobric, vor primi fonduri, iar acolo unde există câte două biserici au fost ajutate ambele, fără discriminare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă