23.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSpecialCSM respinge plângerea asociațiilor magistraților privind declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă

CSM respinge plângerea asociațiilor magistraților privind declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă

Declarațiile generalului SRI, Dumitru Dumbravă, potrivit căruia instanțele de judecată sunt "câmp tactic", nu au afectat independența Justiției, a decis, luni CSM, au declarat surse din cadrul instituției. Astfel, CSM a respins plângerea asociațiilor magistraților prin care cereau revocarea hotărârii CSM referitoare la faptul că declarațiile generalului SRI.

Judecătorul Cristi Dănileț, membru CSM, a dezvăluit, pe contul pesonal de Facebook, că, în faţa CSM asociaţiile profesionale au recunoscut că nu cunosc nici măcar un singur caz în care un judecător sau un procuror să fi fost influenţat de serviciile secrete în pronunţarea vreunei soluţii judiciare.

”Ceea ce a deranjat a fost doar conceptul de `câmp tactic` folosit într-un interviu de un general SRI cu privire la preocuparea serviciilor pentru justiţie. Dar s-a lămurit: e vorba de strângerea de informaţii cu privire la corupţia judiciară, aspect ce revine în competenţa SRI, informaţii care apoi sunt înaintate către DNA”, a mai spus Dănileț.

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a explicat, la finalul şedinţei plenului CSM,  motivele pentru care a solicitat rev​ocarea​ hotărârii din 15 iunie în cazul afirmaţiilor făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă.

"În primul rând, hotărârea s-a bazat pe nişte note secrete ale SRI transmise la cererea Inspecţiei Judiciare. Independenţa justiţiei nu este un drept al acestuia, ci un drept al cetăţeanului, este dreptul cetăţeanului să aibă acces tocmai la aceste explicaţii date de către SRI. Aceasta era esenţa în cauză, ce a însemnat şi ce a implicat interviul dat de domnul Dumbravă. Or, răspunzându-se prin note secrete şi CSM fundamentându-şi hotărârea pe aceste secrete, este, din punctul nostru de vedere, o încălcare a însăşi noţiuni de independenţă a justiţiei. Am arătat că hotărârea CSM nu este motivată în mod real, în condiţiile în care argumentele asociaţiei nu sunt deloc avute în vedere şi analizate. În final, am arătat că, din punctul nostru de vedere, se face o interpretare greşită a noţiunii de independenţă a justiţiei şi de aparenţă a acesteia", a spus Dana Gîrbovan.

Cele trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au formulat plângere prealabilă în cazul Hotărârii Plenului CSM din 15 iunie, prin care a fost respinsă solicitarea lor de a le fi puse la dispoziţie informaţiile transmise de Serviciul Român de Informaţii, în cadrul verificărilor făcute de Inspecția Judiciară privind apărarea independenţei sistemului judiciar, în urma afirmaţiilor făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă.

Cererea a fost respinsă pe motiv că informaţiile solicitate de cele trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au fost clasificate "Secrete de serviciu".

 

Cele mai citite
00:00:56

VIDEO: Iran și-a expus echipamentul militar cu ocazia aniversării războiului din anii 1980 cu Irakul

Republica Islamică și-a expus vineri (22 septembrie) echipamentul militar cu ocazia aniversării războiului din anii 1980 cu Irakul, inclusiv "cea mai lungă dronă cu...

Accident dramatic și stupid în Brașov: Doi tineri de 19 ani au murit pe loc după ce s-au ciocnit cu motocicletele

 Doi tineri de 19 ani au murit în timpul unei curse cu motociclete enduro, pe un drum de pământ într-o localitate din judeţul...

O fetiță de 8 ani a fost agresată sexual de un tânăr de 19 ani

Totul s-a întâmplat pe o stradă din oraș, după ce agresorul a ademenit-o pe fetiță într-un loc ferit, ar fi atins-o în zonele...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies