13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCSM îl sprijină pe Morar

CSM îl sprijină pe Morar

Criticile aduse de şeful procurorilor anticorupţie magistraţilor de la Înalta Curte nu reprezintă o încercare de a submina credibilitatea instanţei supreme, au decis inspectorii judiciari.

Inspecţia Judiciară  din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că afirmaţiile critice făcute de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, la adresa judecătorilor Curţii Supreme nu pot constitui abateri de la normele de conduită care guvernează activitatea magistraţilor. Plenul CSM a amânat ieri pentru o şedinţă viitoare discutarea raportului Inspecţiei judiciare, întocmit în cazul declaraţiilor făcute de Morar pe 10 octombrie, la postul public de televiziune.

Într-o emisiune, Morar a criticat felul în care se derulează procesele de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Spre exemplu, şeful DNA spunea că judecătorii care au decis restituirea la parchet pentru refacerea urmăririi penale a dosarului senatorului PSD de Vrancea Miron Tudor Mitrea „au reinventat dreptul”.

Morar mai arăta că ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor legale a fost înlocuită cu reclamarea interceptărilor, aşa cum a făcut-o fostul şef al Secţiei Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul pensionar Florin Costiniu, judecat pentru fapte de corupţie în cazul senatorului PSD Cătălin Voicu. „Mai nou, nu îşi recunosc vocea (inculpaţii – n.r.), nu se mai recunosc în acele interceptări, iar din păcate judecătorii trimit aceste interceptări la expertize”, afirma Daniel Morar.

Procurorul-şef susţinea că, din punctul de vedere al DNA, se decide fără discernământ trimiterea la expertizare a interceptărilor, fără să se precizeze „ce anume se contestă, nu vor să vizualizeze casetele, imaginile”. Sunt dosare cu 8.000 de interceptări, expertizarea acestora ar bloca activitatea INEC poate un an, explica Morar.

În replică, conducerea Înaltei Curţi îl acuza pe Morar, printr-un comunicat de presă, că ajută la decredibilizarea instanţei supreme. Critici au venit şi din partea altor magistraţi. După această emisiune, plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a-l cerceta pe Daniel Morar. Potrivit notei Inspecţiei Judiciare, publicată pe site-ul infocsm.ro, „aceste afirmaţii se încadrează în limitele libertăţii de exprimare conferite unui magistrat care, prin poziţia pe care o ocupă în sistemul judiciar, are responsabilităţi cu privire la înfăptuirea corectă şi într-un termen rezonabil a actului de justiţie”.

Criticat de o parte dintre magistraţi, Morar este susţinut de oficialii români şi de diplo­maţii străini. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, spunea săptămâna trecută că prelungirea mandatului lui Morar în fruntea DNA ar fi un lucru foarte bun, adăugând că va fi cu atât mai bine cu cât acesta va rămâne mai mult în funcţie.  

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă