15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCSM, criticat pentru numirile la Curtea Supremă

CSM, criticat pentru numirile la Curtea Supremă

Consiliul Superior al Magistraturii i-a audiat ieri pe candidaţii pentru ocuparea posturilor vacante de la instanţa supremă, într-o procedură contestată de procurorul general, Codruţa Kovesi, şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor. Mai mult, surse din magistratură spun că promovarea unei judecătoare este nelegală.

Numirile la ICCJ au fost făcute în urma unor interviuri susţinute în faţa plenului CSM, deşi chiar Consiliul a dorit, iniţial, schimbarea procedurii.

În deschiderea şedinţei de ieri a CSM, Kovesi a criticat faptul că au fost luate în discuţie candidaturile celor înscrişi în martie, fără a se schimba procedurile şi a permite mai multor magistraţi să candideze. Potrivit lui Kovesi, modul în care s-a desfăşurat concursul nu e echitabil. Pe de altă parte, UNJR a cerut suspendarea actualei proceduri de numire a magistraţilor în posturile vacante de la instanţa supremă. Audierea candidaţilor a început însă fără a se ţine cont de aceste opinii.

15 posturi sunt vacante la ICCJ, iar unii dintre candidaţi au primit deja aviz negativ de la Înalta Curte. În urma audierilor de ieri, doar unul dintre cele trei posturi vacante la Secţia Civilă a fost ocupat. A fost promovată judecătoarea Aurelia Rusu, dar surse din magistratură contestă această numire, susţinând că este nelegală. Sursele spun că, iniţial, Rusu a obţinut doar şapte voturi din cele opt necesare, astfel că s-a reluat votul. Acest lucru este contrar prevederilor, pentru că votul poate fi  reluat doar în caz de balotaj. Pe de altă parte, CSM a precizat că, dacă un candidat nu obţine suficiente voturi, procedura poate fi reluată în cadrul aceleiaşi şedinţe a CSM. Alte două judecătoare, Adriana Popescu şi Mirela Vişan, au avut prea puţine voturi.

Tot ieri urmau să fie audiaţi şi candidaţii pentru secţiile Penală şi Comercială. 

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, spune că procedura desfăşurării concursului nu este echitabilă şi nu dă şanse egale magistraţilor de a candida la ICCJ.

Cele mai citite

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă