11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCristi Pletea e pe val, după un nou succes în circuit

Cristi Pletea e pe val, după un nou succes în circuit

„Am văzut o altă atitudine. Mai matură. Mai serioasă. Cristi joacă acum ce trebuie să joace un cadet, şi asta se va vedea în rezultatele viitoare. Top 10 Europa, Bahamas şi Szombathely au însemnat revanşa pentru ratarea Campionatului European, aşa că toţi trebuie să fie mulţumiţi”, ne-a spus, ieri, Andrei Filimon, antrenor şi coleg al puştiului- minune, Cristi Pletea, iar aprecierile lui sunt o laudă în plus pentru un performer ca jucătorul de 15 ani.

Debut fulminant în Ungaria

În Ungaria, la puţin timp după tripla medalie de la ITTF -Challenge, Cristi a intrat mai întâi în focurile turneelor de juniori, acolo unde a prins -optimi la simplu şi sferturi la dublu, dar a evidenţiat şi faptul că mai are destul de lucru până să domine nivelul următor. La cadeţi, a debutat cu un succes fulminant în proba pe echipe,  acolo unde joacă alături de -coechipierul de la Top Spin 08, Rareş Şipoş, şi a continuat cu o dezamăgire profundă prin -eliminarea în sferturile de -finală ale turneului de dublu. Faptul că pe traseul echipelor, Şipoş şi Pletea au învins, de -două ori, echipa Franţei, a fost bonus, iar parcursul de la simplu, o capodoperă.

”Talentul său este imens”

“Este tenismanul momentului, nu doar prin rezultate, ci şi prin atitudine. Personal -este o satisfacţie imensă pentru că de doi ani stau pe capul lui să îşi schimbe stilul şi această -atitudine şmecherească pe -care a avut-o faţă de tenis, şi mă bucur că a ajuns la acest -nivel. Atât el, cât şi Rareş -(Şipoş – n.r.), reprezintă viito-rul, iar -talentul este imens, dar amândoi trebuie să înveţe -să-şi respecte mai mult adversarii şi să conştientizeze că încă sunt la un nivel unde mai au de învăţat. Faptul că au schimbat turneele de juniori pe cele de cadeţi, aşa cum era natural, le-a adus trofee şi aprecieri, dar şi o dezvoltare normală, care îi va ajuta pe viitor”, a continuat Andrei Filimon.

Și-a respectat blazonul

La simplu, unde a fost favorit 1, Cristi şi-a respectat blazonul şi a trecut cu 3-0 de primii doi adversari, austriacul Maciej Kolodziejczyk şi Yousef Abdel Aziz (Egipt), cedând primul set abia în sferturi, unde a jucat cu ungurul Csaba Andras. Meciul a fost însă unul fără istoric, pentru că Andras a luat primul set în prelungiri şi le-a cedat pe următoarele trei la 8, 5 şi 6, succesul lui Cristi fiind clar ca lumina zilei.

Semifinalele au adus şi primul favorit în faţa lui Cristi, pe lituanianul Medardas Stankevicius (nr. 10) şi scenariul a fost asemănător cu cel din sferturi, balticul reuşind să ia primul set înainte de a se prăbuşi sub ploaia de lovituri câştigătoare a constănţeanului.

Finala a adus nu doar trofeul, ci şi satisfacţia unei duble -răzbunări în faţa japonezului Ay Kayama. Niponul, favorit 5 în Ungaria, îl bătuse pe Cristi în proba pe echipe din Polonia, şi îl eliminase pe Rareş Şipoş în Ungaria, astfel că succesul, un 3-0 fără drept de apel, a -reprezentat un moment special pentru constănţean.

Ce a declarat după meci

“Sunt satisfăcut pentru că ultima dată când am jucat cu el am pierdut. De la acel meci m-am antrenat special pentru a face faţă unor jucători stângaci şi iată că am reuşit. Cea mai -importantă parte a fost returul pe servele sale pentru că este un jucător foarte rapid.  Am ales să joc mingi scurte şi apoi spin, iar concentrarea a fost la cel mai înalt nivel”, a declarat noul campion din Ungaria, imediat după meci, iar programul său viitor este, încă, infernal.

Cadou din Germania

Pentru Cristi Pletea, calendarul este încă unul foarte comprimat. Calificarea la Campionatul Mondial de Juniori din China îl obligă să tragă foarte tare în următoarea perioadă, iar în această săptămână a primit un cadou special: o invitaţie la un camp de o săptămână în Germania, la Werder Bremen.

“Mergem la Cioti şi Crişan, la campionii Germaniei! Vreau să precizez acest lucru pentru că aşa îşi va da seama lumea la ce nivel a ajuns Cristi. Să fii acceptat la meciuri de jucători seniori care sunt deja la un nivel foarte înalt, iar tu să fii doar un jucător promiţător, este ceva extraordinar. Aşa cum antrenamentele cu Eliza, cu mine, cu Grigore, cu Bogdan (Postudor – n.r.) îl ajută enorm, acest cantonament îl va urca şi mai mult în valoare. Apoi va avea cantonament pentru CM şi va merge la Shanghai, acolo unde îi va fi foarte greu în compania celor mai buni juniori ai lumii”, a încheiat Andrei Filimon.  

Ce se întâmplă cu Şipoş

Antrenorul jucător de la Top Spin 08 Constanţa, liderul–surpriză al Super Ligii de -tenis de masă, a -explicat şi de ce Rareş Şipoş -(component al echipei) nu a -reuşit să -continue anul -început -senzaţional şi încununat de titul european. În opinia lui Andrei Filimon, lipsa unor adversari de calibru, care să joace constant -împotriva lui Rareş îl fac pe acesta să-şi piardă concentrarea şi astfel să nu facă rezultatele pe care le poate.“Familia lui îl susţine foarte mult, dar în zona sa -este atât de valoros încât nimeni -nu-i mai poate pune -probleme. Este foarte greu să aduci -mereu parteneri de -antrenament valoroşi, mai ales din punct de vedere financiar şi va veni un moment în care Rareş va trebui să aleagă. Este însă un copil deosebit, cu -rezultate foarte bune şi la şcoală, iar noi i-am sugerat de mai multe ori să încerce să petreacă mai mult timp aici, la Constanţa, unde ar avea 4-5 -jucători şi -jucătoare care l-ar solicita intens la -antrenamente. Mingea este în terenul său, ca să spun aşa”, -ne-a explicat antrenorul.

 

 

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...
Ultima oră
Pe aceeași temă