Crin Antonescu a declarat, pentru Gândul, că au existat ”forțe” din afara formațiunii USL care i-au sugerat lui Victor Ponta să rupă alianța, iar una dintre aceste ele este deputatul Sebastian Ghiță.
Astfel, Crin Antonescu a subliniat că nu are presupuneri concrete în legătură cu momentul ruperii USL, dar că au existat oameni importanți care i-au propus lui Victor Ponta un parteneriat, în schimbul desființării formațiunii.
Citește și: Ce spune Alina Gorghiu despre ruperea USL
Întrebat dacă deputatul Sebastian Ghiță, apropiat al lui Victor Ponta, ar putea fi unul dintre acele persoane, Crin Antonescu a confirmat. Presupunerea lui Antonescu se bazează pe faptul că instituția media controlată de Ghiță a atacat în mod constant PNL și relația lui cu Victor Ponta, în ciuda faptului că exista o alianță între cele două partide.
”Cred că au existat, dar repet, nu am să vă dau nume, pentru că însumi nu am presupuneri concrete în legătură cu acest moment, dar cred că au existat oameni importanţi, persoane importante, care i-au sugerat lui Victor Ponta, că pot face un parteneriat cu domnia sa, cu condiţia să rupă acest tandem, pentru că el era prea puternic. Este repet o simplă presupunere. Tocmai de aceea nu am cum să concretizez această presupunere, nici pentru mine şi nici să o formulez public. Nu am mai multe date decât cele pe care vi le spun public în acest moment şi nu am alte presupuneri decât acestea. Convingerea mea este că da, având în vedere şi faptul că domnul Sebastian Ghiţă era atunci ca şi astăzi patronul unei instituţii media, care în mod aparent paradoxal, deşi noi eram aliaţi, eu cu Victor Ponta, PNL cu PSD a atacat cu constanţă şi fără niciun fel de temei, fară respectare vreunei reguli jurnaliste, a atacat cu constanţă şi PNL şi pe mine personal şi relaţia dintre mine şi Victor Ponta, PNL şi PSD”, a spus Crin Antonescu într-un interviu pentru Gândul la trei ani de la referendumul din 2012.
Uniunea Social-Liberală, USL, a fost o alianță politică parlamentară între partide de stînga și dreapta. USL s-a format pe 5 februarie 2011 și a fost compusă din Alianța de Centru Dreapta (Partidul Național Liberal și Partidul Conservator) și Partidul Social Democrat. Protocolul de funcționare a fost semnat de liderii Uniunii: Crin Antonescu, Victor Ponta și Daniel Constantin.
Alianța s-a rupt pe 24 februarie 2014, când liderul PNL Crin Antonescu a anunțat sfârșitul Uniunii Social Liberale și, implicit, ieșirea liberalilor de la guvernare.