15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCreşterea producţiei şi a comenzilor va fi reluată în următoarele 6 luni

Creşterea producţiei şi a comenzilor va fi reluată în următoarele 6 luni

Creşterea producţiei şi a comenzilor  va fi reluată în următoarele 6 luni, după ce în noiembrie a scăzut pentru un sfert dintre acestea comparativ cu luna precedentă, estimează managerii firmelor industriale din România, potrivit Barometrului Industrial.

Producţia a scăzut pentru 26% dintre firmele industriale în noiembrie, iar pentru 41% dintre acestea a stagnat faţă de luna octombrie, relevă Barometrul Industriei din România realizat în noiembrie de IRSOP Market Research&Consulting şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), scrie Mediafax.

"Sectorul industrial este în contracţie uşoară, indicatori precum producţia, comenzile noi sau stocurile având o tendinţă descendentă în noiembrie. Industria este însă optimistă şi aşteaptă o creştere a principalilor indicatori de activitate în următoarele şase luni", a declarat marţi Petre Dătculescu, directorul general al companiei de cercetare, într-o conferinţă de presă.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 300 manageri din firme industriale, reprezentativ la nivelul celor circa 15.200 de companii de profil cu peste 9 angajaţi, care generează aproximativ 95% din cifra de afaceri a industriei. În acest sector, care cuprinde 51.000 de companii, sunt incluse activităţile de prelucrare a materiei prime (90%), apă şi salubritate (6%), minerit (2%) şi energie (2%).

Aproape jumătate dintre respondenţi apreciază că producţia îşi va relua creşterea în următoarea jumătate de an, iar o treime spun că va rămâne cel puţin la nivelul din noiembrie.

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au scăzut la un sfert dintre firme, dar nu s-a modificat volumul în cazul a peste jumătate dintre companii (55%). Totodată, 41% dintre participanţii la studiu se aşteaptă la o creştere a comenzilor în următoarele şase luni.

Managerii firmelor se aşteaptă şi la creşterea costurilor (52%), deşi ele au urcat deja potrivit răspunsurilor a 29% dintre intervievaţi, mai scrie Mediafax.

Barometrul evaluează activitatea firmelor industriale cu peste 9 angajaţi în funcţie de 11 indicatori cheie, printre care producţia totală, volumul comenzilor noi, al stocurilor, numărul de angajaţi, costurile de producţie sau cheltuielile de capital şi exporturile. Pentru fiecare indicator, respondenţii au precizat dacă activitatea a crescut, a rămas la acelaşi nivel sau s-a redus.

"Întrucât industria are o contribuţie semnificativă în formarea PIB, de circa 30%, datele Barometrului pot fi valoroase în prognozarea a ceea ce se poate întâmpla în economia românească, în domenii ca inflaţia, şomajul, exportul, preţurile la materii prime şi altele", a afirmat decanul Facultăţii de Management din cadrul SNSPA, Florina Pînzaru.

Cele mai citite

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă