20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCreștere. Un muncitor de la Cotroceni câștigă dublu față de unul din...

Creștere. Un muncitor de la Cotroceni câștigă dublu față de unul din construcții

Salarizarea personalului din cadrul Administrației Prezidențiale și aparatului de lucru al Guvernului se stabilește la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, prevede o lege aprobată de Parlament. Tradus pe înțelesul tuturor, salariile angajaților vor cerște cu până la 70%. Prin această creștere, poziții de muncitor, șef grupă de muncitori sau de maistru devin mult mai atractive și se situează mult peste poziții similare din diverse ramuri ale industriei.

 Legea 174, prin care Parlamentul a decis majorarea salarială, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie și a intrat în vigoare la 1 iulie. Ca urmare, personalul din cadrul Aministraţiei Prezidenţiale şi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Guvernului vor primi mai mulţi bani din august.

România liberă este în măsură să vă spună care va fi salariul unui angajat ce face parte din personalul Administrației Prezidențiale (chiar dacă informația nu a fost detaliată, creșterea de 70% nu se va aplica numeroșilor consilieri). La Administrația Prezidențială lucrează cu normă întreagă în jur de 50 de muncitori care câștigă între 950 de lei și 1256 de lei. Prin creșterea salariilor intrată în vigoare în urmă cu zece  zile, cel mai destoinic muncitor va câștiga net în jur de 2.100 de lei, iar cel mai mic salariu pentru un muncitor va fi de 1.600 de lei. Potrivit Insititutului Național de Statistică, un munictor calificat câștigă – la nivelul României – în jur de 1.100 de lei cu un maxim de 1.300 – 1.400 de lei pentru cei care lucrează în Banat și Ardeal. Astfel, un muncitor de la Cotroceni poate câștiga de două ori mia mult decât unul din construcții sau dintr-o fabrică.

Un director în cadrul departamentului Tehnic și Adminstrativ câștigă aproximativ 4.000 de lei, iar după creștere va ajunge la 6.800 de lei. Tot la Cotroceni mai muncesc un număr de patru șefi peste muncitori care vor câștiga după indexarea salariilor suma de 2.440 de lei, o creștere de 800 de lei.

Guvernul nu a fost atât de transparent în ceea ce privește salarizarea personalului său dar, în urmă cu doi ani, premierul Victor Ponta vorbea despre faptul că în instituția pe care o conduce există o inechitate salarială. "Salariile mari pot să scadă. Pentru ca să poţi să le măreşti pe cele mici, trebuie să tai din cele mari şi nu e nimic rău în asta", spunea Ponta. Potrivit intențiilor premierului de a mări și salariile miniștrilor sau al președintelui României se pare că toate lefurile de la Cotroceni și Palatul Victoria o vor lua în sus.

 

Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă