12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCreşte numărul francezilor care doresc abandonarea euro şi revenirea la franc

Creşte numărul francezilor care doresc abandonarea euro şi revenirea la franc

Un procent de 36% dintre francezi doresc ca ţara lor să renunţe la moneda euro şi să revină la francul francez, cu opt săptămâni în urmă numai 26% fiind favorabili unei asemenea opţiuni, relevă datele unui sondaj publicat luni de ziarul le Monde, preluate de Agerpres.

Sondajul realizat de institutul francez IFOP scoate totuşi în evidenţă că peste 60% din populaţia Franţei doreşte păstrarea euro.

La întrebarea dacă moneda comună aduce beneficii statelor din zona euro, 42% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 34% dintre ei au o părere opusă.

Însă 45% dintre persoanele intervievate cred că euro este un inconvenient pentru economia franceză, în timp ce numai 34% consideră că această monedă aduce avantaje economiei ţării lor.

Un procent aproape identic de respondenţi (44% faţă de 33%) estimează că moneda euro este un dezavantaj în lupta cu criza economică, 62% dintre ei considerând că folosirea acestei monede a dăunat puterii lor de cumpărare, numai 17% apreciind că ea ar fi favorizat creşterea acesteia.

Sondajul mai arată că 49% dintre francezi doresc ‘consolidarea prerogativelor Uniunii Europene în domeniul politicilor fiscale şi bugetare’, faţă de 37% care se declară în favoarea ‘unei libertăţi sporite a statelor UE’ în elaborarea acestora.

Cele mai citite

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă