18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialCremeşul, magnet pentru turişti la Sângeorgiu de Pădure

Cremeşul, magnet pentru turişti la Sângeorgiu de Pădure

Sângeorgiu de Pădure, o localitate de 5.000 de suflete din judeţul Mureş, este recunoscută pentru că atrage turiştii prin produsele sale tradiţionale. Cremeşul, o prăjitură gustoasă, răchia, făcută în cazane tradiţionale sau murăturile sunt extrem de apreciate. Acum, vestitul cremeş a ajuns şi pe reţelele de socializare, dar şi pe site-ul  comunităţii locale. Un magazin virtual va începe în curând comercializarea produselor tradiţionale, pe care Sângeorgiu de Pădure le transformă în adevărate branduri locale, promovate cu succes pe internet.

Cremeş pe Facebook

Cine trece prin Sângeorgiu de Pădure, sigur va gusta vestitul cremeş, o prăjitură tradiţională, cu un gust deosebit. Gospodinele din zonă cunosc bine reţeta, dar nimeni nu este dispus să spună în amănunt toate secretele cremeşului.

Acestea sunt păstrate din generaţie în generaţie şi fiecare familie a adus îmbunătăţiri reţetei originale. Localnicii îşi amitesc că, iniţial, cremeşul a fost produs într-un laborator de patiserie care a aparţinut de Cooperativa de consum.

Dar, Cooperativa a falimentat şi câţiva ani prăjitura a lipsit de pe piaţă. O familie din Sângeorgiu de Pădure a decis în urmă cu câţiva ani să-şi deschidă un laborator şi o cofetărie, iar produsul principal a fost cremeşul. Doamna Ileana Piroşca a avut reţeta şi a cunoscut toate secretele pentru a produce o prăjitură foarte gustoasă. Fiul ei a înfiinţat o societate comercială la Sângeorgiu de Pădure, care a reluat producererea renumitei prăjituri tradiţionale „Cremeş ca la Sângeorgiu de Pădure”.

Aceasta este prăjitura care a făcut cunoscut numele localităţii. Acum, cremeşul a trecut graniţa oraşului şi a „ieşit” în lume, iar el este deja vedetă şi pe reţelele de socializare. Pe Facebook pot fi văzute fotografii cu celebrul cremeş, care îi îndeamnă pe turişti să ajungă la Sângeorgiu de Pădure, să-l guste şi apoi să tot revină. Nu mai există sărbătoare fără cremeş la Sângeorgiu, care este promovat chiar şi pe site-ul comunităţii locale. Pentru oraş, vestita prăjitură a devenit un brand local, de care s-a profitat din plin, pentru a atrage turiştii.

Produse tradiţionale într-un magazin virtual

Aceştia vizitează localitatea mureşeană nu numai pentru a se „îndulci”, ci şi pentru diversele produse tradiţionale ce pot fi cumpărate din zonă, în special în perioada estivală. Comerţul ambulant funcţionează doar câteva luni pe an, însă aceste produse ar putea fi vândute permanent. În curând, la Sângeorgiu de Pădure va fi înfiinţat un magazin virtual, cu produse tradiţionale.

Turiştii vor vedea frumuseţile zonei, vor cumpăra şi vor dori să viziteze localitatea. Magazinul virtual va deveni funcţional la finalul acestei luni, iar în oferta sa vor fi cuprinse palinca şi vinul, produse după metode tradiţionale.

Problema producătorilor a fost obţi­nerea auto­rizaţiilor pentru a-şi putea comercializa produsele ambalate. Lângă cremeş şi produse tradiţionale îşi fac loc şi celebrele murături din Saschiz. Acestea sunt omologate şi extrem de căutate, mai ales pentru că sunt recunoscute drept produse după reţete străvechi. Ele au fost gustate de foarte mulţi turişti până acum, iar majoritatea s-a întors să o mai facă o dată, povestesc localnicii. Inclusiv prinţul Charles al Marii Britanii a participat la o degustare de produse tradiţionale în această zonă, iar la final a avut doar cuvinte de laudă. 

Obiecte de artizanat

În Sângeorgiu de Pădure vor putea fi găsite şi obiecte de artizanat. La Bezid, o localitate aparţinătoare de oraşul mureşean, sunt specifice împletiturile din paie, iar în satele Chendu şi Dumitreni cele împletite din pănuşi de porumb. Vor mai fi oferite spre vânzare produse artizanale din lemn, mobilier, mese, scaune, suporturi pentru flori realizate din rădăcini de copaci, dar şi ţesături tradiţionale din lână.

 

 

   foto: multipast.ro

Cele mai citite

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...

„Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural

În ultimii 4 ani, comunitatea Sectorului 4 a implementat proiecte de regenerare urbană a spațiilor publice, utilizând fonduri nerambursabile, atât guvernamentale, cât și accesate...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...
Ultima oră
Pe aceeași temă