31 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialCotovelea: Momentul listării Romtelecom, ales cu grijă

Cotovelea: Momentul listării Romtelecom, ales cu grijă

Momentul şi mărimea pachetului de acţiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grijă pentru a evita un eşec, a declarat noul ministru pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, care a adăugat că va continua proiectele fostului ministru Dan Nica, inclusiv privatizarea Poştei. “În caz contrar, ne putem aştepta la un eşec, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani când listarea unei companii a avut loc în luna august şi interesul cumpărătorilor a fost redus, circa 1,5% din totalul acţiunilor listate”, a spus Cotovelea, conform Mediafax.

La rândul său, Nica a declarat că speră ca până la finele acestui an acţiunile deţinute de stat la Romtelecom să fie listate la bursă şi privatizarea Poştei Române să se încheie.

“Sper ca listarea Romtelecom la bursă să aibă loc în acest an şi sper să aibă loc cât mai repede. Am luat toate măsurile cu toata lumea – acţionari şi consultant – pentru a ne asigura că listarea va avea loc în cele mai bune condiţii”, a spus Nica.

El a menţionat că, la finele lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi consorţiul Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au semnat contractul pentru furnizarea de servicii de consultanţă la vânzarea participaţiei deţinute de stat la Romtelecom.

Ministerul deţine un pachet de acţiuni reprezentând 44,99% din capitalul social al Romtelecom. Restul acţiunilor sunt controlate de grupul elen OTE.

Statul a încercat să privatizeze Poşta Română în prima parte a anului trecut, dar niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului, 28 mai 2013.

Directorul general al Poştei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria stabilită de ANAF au avut ca efect apariţia unei reticenţe din partea potenţialilor investitori.

“După numirea noii conducerii, la Poştă am reuşit să îndreptăm lucrurile. Practic, e un miracol ce a reuşit conducerea companiei în ultimele 12 luni. Activitatea Poştei a fost restructurată puternic în a doua parte a anului 2013 şi, în februarie, compania a reuşit să obţină profit pentru a cincea lună consecutiv”, a spus Nica.

El a adăugat că speră ca în cursul acestei luni statul să obţină de la Comisia Europeană avizul provizoriu pentru conversia datoriilor Poştei în acţiuni.

“Am îndeplinit toate condiţiile pentru obţinerea avizului provizoriu. Sper ca ofertele pentru privatizarea Poştei să fie depuse până la expirarea termenului anunţat anul trecut, 30 iunie 2014, iar procesul să se încheie până la finele acestui an”, a spus Nica.

Cotovelea a adăugat că nu va schimba conducerea Poştei Române, ale cărui rezultate sunt peste aşteptări.

În septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română, înainte de privatizarea companiei, care va fi realizată prin preluarea de către investitor a 51% din acţiuni în urma unei majorări de capital.

Guvernul a luat această decizie printr-o hotărâre care modifică HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Poştei Române.

“Privatizarea Poştei Române se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creanţelor statului faţă de Poşta Română în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni”, se arată în proiectul de act normativ.

Acţionarii Poştei Române sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%.

Noile acţiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea, pentru menţinerea cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ din septembrie 2013, datoriile Poştei Române la bugetul statului cumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, sumă care include şi datoria de 107 milioane de lei rezultată în urma unui control al Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

După eşeul din mai 2013, Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare până la 30 iunie 2014, dată până la care Poşta a trecut printr-un proces de restructurare, care a prevăzut disponibilizări de personal şi transformarea în acţiuni a datoriilor istorice.

În 2013, Poşta şi-a redus personalul cu 5.436 angajaţi. la 27.451.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.600 de unităţi.

Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

Cele mai citite

Lotul olimpic al României pleacă la Paris cu avionul „Nadia Comăneci”

A devenit oficial ca Nadia Comăneci să aibă un avion care să-i poarte numele. "Este o idee frumoasă care mi-a plăcut foarte mult”, a...

Iohannis, forțat să le dea Patriot ucrainenilor în CSAT, după cât i-am bombardat la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, îl somează pe șeful statului român, Klaus Werner Iohannis, să impună în Consiliul...

Nicolae Ciucă, despre sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spaţiul Schengen: “Apreciem”

Nicolae Ciucă a subliniat sprijinul acordat de Italia României pentru admiterea în Spaţiul Schengen şi pentru facilitarea trecerii vămilor terestre. Apreciem sprijinul pe care Italia...
Ultima oră
Pe aceeași temă