37 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalPurtător de cuvânt armata israeliană: E "praf în ochi" ideea că am...

Purtător de cuvânt armata israeliană: E „praf în ochi” ideea că am putea „face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept „praf în ochi” ideea că am putea „face să dispară” Hamas, împotriva căruia Israelul luptă în Fâşia Gaza, atrăgându-şi aproape imediat un apel la ordine din partea guvernului, transmite conchovalleyhomepage.com.

„Hamas este o ideologie, nu putem elimina o ideologie. A spune că vom face să dispară Hamas înseamnă a arunca praf în ochii publicului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-un interviu pentru postul de televiziune israelian 13.

În timp ce guvernul israelian pare divizat de săptămâni întregi cu privire la problema viitorului Fâşiei Gaza odată războiul încheiat, amiralul Hagari a adăugat: „Dacă nu prevedem o alternativă, în cele din urmă, vom avea Hamas” la putere în Gaza.

„Distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas este unul dintre obiectivele de război definite de cabinetul de securitate, prezidat de prim-ministrul Benjamin Netanyahu”, a reacţionat rapid biroul lui Netanyahu într-un comunicat lapidar.

„Tsahal este evident obligată să facă acest lucru”, a adăugat textul, cu referire la armata israeliană.

Aceasta din urmă a publicat ulterior un comunicat potrivit căruia căruia „în afirmaţiile sale”, purtătorul de cuvânt „a vorbit despre distrugerea Hamas ca ideologie şi idee”, adăugând că declaraţiile sale au fost „clare şi explicite” şi că „orice alt comentariu ar echivala cu a scoate lucrurile din context”.

În timp ce Statele Unite încearcă să obţină un armistiţiu care să permită eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul celei a palestinienilor închişi de Israel, Netanyahu continuă să repete că va continua războiul până la eliminarea Hamas.

Mişcarea islamistă palestiniană, considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, cere, la rândul ei, o încetare permanentă a focului şi o retragere totală a Israelului din Fâşia Gaza înainte de orice eliberare de ostatici.

Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de atacul lansat de Hamas din Fâşia Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Tot atunci, 251 de persoane au fost răpite, iar 116 sunt în continuare captive în Gaza, iar 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Drept represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă la scară largă în Fâşia Gaza care a făcut 37.396 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor raportate de Ministerul Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Netanyahu dă sigură ofensiva asupra orașului Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că a fost stabilită o dată pentru o ofensivă asupra oraşului Rafah care, potrivit Israelului, este unul dintre ultimele bastioane ale Hamas în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Victoria asupra mişcării islamiste palestiniene “necesită intrarea în Rafah şi eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Se va întâmpla – există o dată”, a afirmat premierul israelian într-o înregistrare video.

În acelaşi timp, noi negocieri indirecte în vederea unui armistiţiu sunt în desfăşurare în această săptămână între Israel şi Hamas, ai căror oficiali s-au întâlnit la Cairo cu mediatori din Egipt, Statele Unite şi Qatar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Un singur lucru este cert: cu sau fara Netanyahu la conducere, cu sau fara femeile, batranii si copii luati si tinuti ostateci de catre teroristii Hamas ajutati de ”populatia civila” palestiniana, cu sau fara presiunea internationala, Israelul nu are decat o singura optiune: eliminarea totala a Hamas si a Jihadului Islamic precum si a infrastructurii si logisticii care au facut posibil ca aceste 2 grupari teroriste palestiniene sa se dedea la atrocitatile animalice comise impotriva batranilor, femeilor si copiilor isrelieni si de alte nationalitati in ziua 7 octombrie, atrocitati animalice pe care teroristii Hamas-ului si Jihadul-ului Islamic le-au săvârsit cu complicitatea si in aplauzele ”populatiei civile” palestiniene.
    Toti cei care varsa lacrimi de crocodil de mila ”populatiei civile” din Gaza si condamna actiunea Isrelului de eradicare a Hamas-ului sunt in fapt aparatori si complici indirecti ai teroristilor care ucid oameni fara aparare in Israel, in SUA sau in UE!
    ”Populatiei civile” i s-au oferit culoare sa mearga in zone unde Israelul le garanta siguranța, lumina, apa , hrana, asistenta medicala.Multi au ramas ”sa ajute”. De ce? Pentru ca nu exista ”populatie civila” in Gaza! Practic nu exista nicio distinctie intre ”civilul” palestinian si teroristul palestinian. ”Civilul” sprijina activ teroristii Hamas, ii aprovizioneaza cu hrana si munitie, le aplauda atrocitatile si accepta sa fie folosit ca ”scut”, devenind astfel parte a actelor teroriste la care Hamas s-a dedat in mod animalic!
    Da, asta inseamna ”populatie civila” in Gaza si Cisiordania. Sute de mii de derbedei islamisti care nu au muncit nici o ora in viata lor, paraziti care cersesc bani si ajutoare umanitare de la ONU, UE si SUA, bipezi primivi indobitociti de imami sclerozati si educati inca din copilarie sa ucidă, ”păcătosi” (evrei, europeni, americani), gunoaie din randul cărora Hamas, Jihadul Islamic, Hezbollah si alte haite de teroristi arabi isi recruteaza criminalii si-i trimit in Israel, Europa si SUA sa ucida miseleste oameni fara aparare, batrani, femei, copii!