24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialCorlăţean despre detaşarea lui Kovesi în MAE: Am dat un răspuns colegial...

Corlăţean despre detaşarea lui Kovesi în MAE: Am dat un răspuns colegial unei solicitări

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a explicat miercuri seară cum s-a făcut detaşarea în MAE a Laurei Codruţa Kovesi, pentru o perioadă de trei ani, pentru ca acesta să poată ulterior pleca la Bruxelles, la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă UE, potrivit Agerpres.

 

„Ieri (marţi – n.r.) am fost contactat de conducerea Ministerului Justiţiei şi de d-na ministru al Justiţiei, care mi-a spus că, în urma discuţiei cu d-na Kovesi, s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justiţiei să aibă un înalt reprezentant în cadrul misiunii noastre permanente pe lângă UE, care să promoveze interesele pe linia reformei justiţiei”, a afirmat Corlăţean, într-o intervenţie telefonică la Realitatea tv.

El a precizat că Misiunea permanentă a României de la Bruxelles nu include doar diplomaţii trimişi de Ministerul de Externe, ci sunt şi locuri arondate altor instituţii româneşti, care au acolo un statut diplomatic, fie că sunt trimişi de Ministerul Justiţiei, fie de Ministerul de Interne.
„România are multiple interese, şi economice, şi pe linie de cooperare de interne etc. Or, ca să ajungă, indiferent cum se numeşte, persoana trimisă de altă instituţie decât Ministerul de Externe, trebuie mai întâi să fie detaşată în MAE şi de aici să capete statutul diplomatic să plece la misiune”, a afirmat Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române a arătat că termenul de trei ani cât durează detaşarea este unul standard. „Acesta este termenul standard, pentru că aici vorbim de detaşarea unui magistrat. Noi nu am făcut decât să luăm act şi să susţinem solicitarea Ministerului Justiţiei. Era nevoie de acel aviz al CSM prealabil pentru detaşarea unui magistrat şi a fost solicitat acest aviz, a fost obţinut. (…) Ministerului de Externe i s-a solicitat trimiterea la post a d-nei Kovesi. (…) Noi am dat un răspuns colegial unei solicitări venite din partea unui coleg din Cabinet”, a spus Corlăţean.

Ministerul Justiţiei a precizat că a solicitat marţi MAE sprijin în vederea demarării procedurii de ocupare de către fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a postului de ministru-consilier, înalt reprezentant al MJ pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în cadrul Reprezentanţei permanente a României pe lângă UE.
„S-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea magistratului pe o perioadă de 3 ani în cadrul MAE, cererea fiind aprobată în şedinţa Secţiei pentru procurori care a avut loc la aceeaşi dată. Propunerea Ministerului Justiţiei a avut la bază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pe lângă instituţiile europene, în contextul în care România se află încă sub monitorizarea CE în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi s-a bazat pe experienţa şi calităţile profesionale care o recomandă pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post”, se arată într-un comunicat al MJ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă