15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCorlăţean a zis pas. Sesizările în privinţa judecătorilor CCR au fost retrase

Corlăţean a zis pas. Sesizările în privinţa judecătorilor CCR au fost retrase

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, şi-a retras sesizările abia depuse la Curtea Constituţională şi la ANI,  în care denunţa incompatibilitatea judecătoarei Iulia Motoc.

Retragerea sesizărilor a apărut în contextul în care  lideri europeni – socialişti şi populari- au criticat excesele puterii de la Bucureşti,  care aduc atingere independenţei Justiţiei.

Imediat după ce Curtea Constituţională  a decis că România este reprezentată la Consiliul European de preşedintele ţării şi că votul uninominal pur este neconstituţional, liderii USL au acuzat Curtea de partizanat în favoarea lui Traian Băsescu. Atunci, premierul Victor Ponta a declarat că nu va ţine cont de decizia judecătorilor constituţionali şi chiar s-a dus la summitul de la Bruxelles în locul lui Traian Băsescu. Tot atunci, Titus Corlăţean, într-o emisiune TV,  i-a acuzat de incompatibilitate  pe preşedintele CCR Augustin  Zegrea şi pe judecătoarea Iulia Motoc. Sesizările trimise  atât la Curtea Constituţională, cât şi la Agenţia Naţională de Integritate au vizat-o însă  doar pe Iulia Motoc, probabil pentru că n-au avut ce invoca in cazul preşedintelui Zegrean.

În sesizările sale, Titus Corlăţean  a arătat că, în afară de funcţia de judecător constituţional, Iulia Motoc mai este expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale ale Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind Protecţia Minorităţilor Naţionale.

De asemenea, ministrul mai susţinea că, în conformitate cu regulamentele organizaţiilor internaţionale menţionate, membrii organismelor menţionate sunt beneficiari ai unor drepturi băneşti (diurnă, cheltuieli de deplasare), după cum urmează: activitatea în sistem ONU – 400-450 USD pentru fiecare zi de participare; Consiliul de Administraţie al Agenţiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – 173 euro pentru fiecare zi de participare; Comitetul Consultativ al Convenţiei-cadru privind Protecţia Minorităţilor Naţionale – 175 euro pentru fiecare zi de participare.

Titus Corlăţean mai preciza în sesizări  că, potrivit dispoziţiilor legale, „funcţia  de judecator este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior’.

Iulia Motoc nu a ascuns funcţiile deţinute în structurile ONU şi UE, le-a trecut în  CV,  în declaraţiile de avere şi de interese, iar plenul Curţii a fost înştiinţat şi s-a stabilit că judecătoarea nu se află în situaţie de incompatibilitate. În plus, situaţia ei  este cunoscută şi la nivel înalt în cadrul UE. Dacă Titus Corlăţean nu şi-ar fi retras sesizările atât de la CCR cât şi de la ANI,  demersul său era încă o probă că noua putere de la Bucureşti vrea să-şi subordoneze justiţia la cel mai înalt nivel, folosindu-se de orice pretext, chiar neintemeiat, pentru a incălca legile democraţiei. 

Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă