17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialConvoi umanitar, atacat dintr-o răzbunare „nemaiîntâlnită“

Convoi umanitar, atacat dintr-o răzbunare „nemaiîntâlnită“

12 lucrători umanitari au fost uciși și 18 dintre cele 31 de camioane cu ajutoare ale Naţiunilor Unite și ale organizației Semiluna Roșie Arabă Siriană (SARC) au fost distruse de raidurile aeriene rusești și ale regimului Assad, imediat ce armata guvernamentală a anunțat încetarea armistițiului.

Printre cei uciși se află și directorul SARC din Alep, Omar Barakat.

Convoiul umanitar se afla în Uram al-Kubra, la vest de Alep, unde ducea ajutoare pentru 80.000 de oameni.  Un alt convoi se afla în Talbiseh, Homs, unde a rămas peste noapte, din cauza bombardamentelor fără prece­dent, peste o sută de raiduri, exe­cutate de aviația rusească și siriană. Convoiul de lângă Alep a fost țintă deliberată, ca „răspuns“ la atacul americanilor asupra pozițiilor armatei siriene, soldate cu 90 de morți, conform unor oficiali ruși. Un răspuns dement, pe care emisarul special al ONU pentru Siria, Steffan de Mistura, l-a încadrat la „crime de război“.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat a clasificat atacul asupra convoiului umanitar ca „nemaiîntâlnit“, anunțând că „SUA își va revizui proiectele viitoare de cooperare cu Rusia“. Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a pus atacul în responsabilitatea regimului Assad care guvernează Siria! Dar acest regim nu mai comandă nimic în Siria, de când rușii au pus cizma acolo. Guvernul sirian nu face altceva decât ce a făcut de peste cinci ani încoace, anume să ucidă civilii care au pornit revoluția împotriva clanului conducător, catalogându-i ca teroriști cu mult înainte ca primii luptători din organizațiile teroriste să pună piciorul în Siria.

Rusia încalcă toate legile internaționale

De când Vladimir Putin a preluat conducerea ostilităților, crimele de război se succed, în dispreț total față de toate regulile de război, nemaivorbind de cele morale. Aviația rusească a atacat cu predilecție școli, spi­tale, piețe publice la ore de vârf, a folosit arme interzise la nivel internațional, bombe cu fosfor, bombe cu fragmentare, opunându-se tuturor tentativelor ONU de a sancționa aceste crime.

Doar Rusia este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU! Acel Consiliu care este garant al păcii și securității la nivel internațional. Iar când un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU devine un stat agresor fără respect pentru nici o lege internațională, atunci la ce să se aștepte omenirea? Rusia a cerut întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU când SUA a atacat pozițiile armatei siriene. Departamentul american de Stat a ripostat imediat, dezvăluind, că în virtutea cooperării cu trupele rusești pentru combaterea terorismului în Siria, anunțase unde vor avea loc atacurile. Rușii n-au zis că sunt pozițiile armatei siriene, decât după ce a avut loc bombardamentul. Acum, după atacul „nemaiîntâlnit“ asupra convoiului umanitar al ONU și SARC, se va întruni Consiliul de Securitate? Dacă nu, spre ce se îndreaptă comunitatea internațională?

Crucea Roșie își suspendă activitatea în Siria

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) a anunțat că și-a suspendat toate acțiunile umanitare în Siria, din cauza atacurilor deliberate asupra convoiului umanitar al ONU și SARC. Acțiunile ICRC vizau unele dintre cele mai defavorizate zone, Foua, Kefraya, Madaya și Zabadani, asediate de trupele lui Bashar al-Assad și de milițiile șiite Hezbollah, iraniene și irakiene, unde populația moare de foame. Un convoi umanitar al ONU pentru Alep, format din 20 de camioane, se află de o săptămână la granița Turcia-Siria. Trebuia să intre în perioada armistițiului negociat de SUA și Rusia. De fapt, acesta era scopul armistițiului. Regimul Assad a refuzat să ofere vreo garanție de securitate pentru acest convoi, care avea suficiente produse alimentare să asigure hrana pentru 185.000 de oameni timp de o lună. Astfel, armistițiul care a intrat în vigoare la 12 septembrie s-a încheiat fără prelungire luni seara. Și imediat a fost atacat convoiul umanitar ce era intrat în Uram al-Kubra.

„Indignarea noastră pentru acest atac este enormă“, a declarat Steffan de Mistura, emisarul special al ONU pentru Siria. „Convoiul intrase după un proces îndelungat de cereri de permisiune și pregătiri pentru a acorda asistență pentru civilii din zonele asediate, izolate“, a declarat Mistura. Atacul a avut loc în aceeași zi în care ONU a ținut primul summit referitor la criza refugiaților, implicând șefii de stat ai celor 193 de membri, adoptându-se „Declarația de la New York“. Puține s-au stabilit la acest summit, dar un punct a fost agreat de toată lumea, acela de a organiza „acțiuni umanitare pe termen scurt“, un răspuns la necesități imediate. Și tocmai pe acesta l-a zădărnicit Putin prin atacul asupra convoiului umanitar. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat a clasificat atacul asupra convoiului umanitar ca „nemaiîntâlnit“, anunțând că „SUA își va revizui proiectele viitoare de cooperare cu Rusia“.

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Decretele semnate de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 aprilie 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2023...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă